Veiligheid, voor wie?

Omdat boerka’s in Nederland feitelijk niet gedragen worden, zullen wij hieronder verder spreken van een niqaabverbod. Het niqaabverbod is een oplossing voor een probleem dat er niet is: niqaabdragende vrouwen vormen geen veiligheidsrisico voor de samenleving. Integendeel, de veiligheid van deze vrouwen is juist in het geding gekomen door het verbod, zo blijkt uit een rapport van Meld Islamofobie. Sinds het verbod zijn moslima’s, met en zonder niqaab, meer fysiek en verbaal lastiggevallen dan daarvoor. Het verbod heeft vooral het islamofobische klimaat gevoed, zonder verder een doel te bereiken.

Vrijheid voor iedereen

Het recht op vrijheid van meningsuiting garandeert dat mensen zelf mogen kiezen wat ze wel en niet dragen. De overheid mag dus niet zomaar kledingvoorschriften opleggen, welke dan ook. Dit is ook de reden dat de Raad van State negatief geadviseerd heeft over de wet. Het grijpt te erg in, in de persoonlijke levenssfeer.

Emancipatie

Het niqaabverbod werkt daarnaast emancipatie tegen. Vrouwen die eerst met de bus reisden of naar een ouderavond gingen, zijn nu vaker bang om lastiggevallen te worden. Ze gaan daarom juist minder de deur uit, zo schrijft Meldpunt Islamofobie. Het niqaabverbod is symboolpolitiek, maar dan wel met een reëel, negatief effect op moslima’s. Daarom vindt Groenlinks dat de wet al eerder moet worden geëvalueerd, in plaats van over de afgesproken drie jaar. Wij hopen dat die wet dan kan worden afgeschaft, gezien de ineffectiviteit en de ongewenste effecten.