Nevin Özütok opende zaterdag 16 april een bijzonder hotel op het Zeeburgereiland: het wormenhotel in de buurtmoestuin. Hier kunnen bewoners hun GFT-afval recyclen tot compost voor de moestuinen.

 

Compostier Rowin Snijder had op verzoek van bewoners en met medewerking van het stadsdeel een wormenhotel geplaatst op de buurtmoestuinstrook tussen restaurant Haddock en de John Blankensteinstraat. Dit is een bak met drie compartimenten waar de wormen in het donker en in de vochtigheid de bacteriën eten van de tot compost transformerende GFT. De wormen zorgen ervoor dat de compost van hoge kwaliteit wordt. Twaalf gezinnen maken er op dit moment al gebruik van en deponeren hun GFT-afval en hun karton in het hotel. Er is ruimte voor de GFT van veertig huishoudens in het hotel.



Er moesten echter nog wat meer wormen bij, om te zorgen voor goede en snelle compostering. De officiële opening was hier een goed moment voor. Samen met een groepje jonge bewoners van het Zeeburgereiland bracht Nevin een emmertje tijgerwormen op hun plek van bestemming. Zij vertelde heel blij te zijn met het bewonersinitatief -  een noodzakelijke bouwsteen van de Amsterdamse ambities om de stad ook op het gebied van afval te verduurzamen en grondstoffenkringlopen te sluiten. Nevin zei te hopen dat meer bewoners gebruik gaan maken van deze mogelijkheid om hun GFT-afval te composteren, zodat het GFT niet bij het restafval terecht hoeft te komen. Met dit doel stonden er voor de belangstellende bewoners van het Zeeburgereiland GFT-emmers klaar, zodat iedereen die nog geen GFT scheidt daar vanaf nu mee kan beginnen.