De stedelijke Agenda Groen staat vol mooie plannen voor het verbeteren van het groen in de stad. Ook in de zeven Amsterdamse bestuurscommissies is de Agenda Groen uitgebreid besproken. Om input te krijgen voor de bespreking in de Bestuurscommissie Oost vroeg de fractie reacties van vriendenverenigingen van parken, buurttuinen, volkstuincomplexen en andere gebruikers van het groen. Volgens woordvoerder Groen en Parken Aisha Schol hebben ‘velen de vinger op de zere plek gelegd: terwijl het in het hoofdstuk stadsparken meerdere malen gaat over intensivering van het gebruik en evenementen, is het onderwerp groen politiek helaas toch losgekoppeld van het evenementenbeleid.’

 

De parken in Oost worden drukker, en het is noodzakelijk ervoor te zorgen dat ze deze drukte aankunnen. De Agenda Groen signaleert dit intensievere gebruik en wil investeren in kwaliteit. Maar als het eigenlijk neerkomt op het toelaten van meer en grotere festivals in de parken, wordt er toch vooral geïnvesteerd in parken om er geschiktere festivalterreinen van te maken, en geen betere achtertuinen.

De Bestuurscommissie heeft een advies geschreven voor stedelijk wethouder Choho en de gemeenteraad. De GroenLinks fractie is blij dat er in deze gezamenlijke reactie uit Oost wordt ingezet op een goede balans van evenementen in parken. 

Op verzoek van GroenLinks is aan deze brief de mogelijkheid om sportparken als Middenmeer te benutten als evenemententerreinen nog toegevoegd, om zo de parken te ontlasten.

Verder heeft de fractie ingezet op bodemmetingen in de parken, zodat de bodemkwaliteit kan worden gemonitord. Hiernaast willen wij een hogere ambitie als het gaat om insectvriendelijk beheer van het groen, om zo de biodiversiteit te bevorderen. Ook de kansen die er liggen om in Oost een start te maken met het ontwikkelen van groene daken op gemeentelijk vastgoed hebben een plek gekregen in het advies.



Er staan prachtige ambities in deze Agenda Groen, maar voor niets gaat de zon op. Daarom zette de fractie kanttekeningen bij het concept co-financiering dat in de Agenda Groen wordt gebruikt. Het beheer werd tot dusver door het stadsdeel betaald uit parkeerinkomsten. Nu het stadsdeel vanaf 2016 niet meer zelf het beheer heeft over de middelen uit het parkeerfonds kunnen ‘wij als stadsdeel niet én het beheer op peil houden én de ambities van de Agenda Groen waarmaken,’ aldus Aisha Schol. ‘We gaan er dan ook van uit dat de ambities uit de Agenda vanuit de centrale stad worden voorzien van een budget, om echt stappen te kunnen zetten voor het groen in Oost.’



De Agenda Groen wordt, voorzover nu bekend, in de gemeenteraad besproken in de eerste raadscommissie Infrastructuur en Duurzaamheid na het zomerreces, op 26 augustus. Het advies wat vanuit de bestuurscommissie Oost is verstuurd, vind je hier.