Het was een intensief jaar waarin we met zijn allen zochten naar een nieuwe manier van werken, in een omgeving waar lange tijd veel onzekerheid bestond o.a. over de budgeten en de verdeling tussen de centrale stad en de bestuurscommissies.
Als je de buurt in gaat, krijg je veel signalen van waar er kansen liggen en verbeteringen kunnen worden ingevoerd. Het heeft een tijd geduurd voor alles concreet was, maar we zijn erg blij met het voorstel wat er nu ligt en de projecten die in 2015 Oost mooier en beter zullen maken.
We moeten niet vergeten dat er al zo veel goeds gebeurt. Op het Open Huis waren er veel bewoners, zij konden zich goed herkennen in de gebiedsplannen. Dit laat zien dat we een goed overzicht hebben van de behoeftes in onze buurten. Dat de organisatie al zo lang voorop loopt met gebiedsgericht werken, heeft hier zeker een rol in.
Aan onze tevredenheid met de voorstellen en complimenten over het voorbereidingsproces koppelen wij gelijk een vooruitblik nemend op komend jaar:
Wij kijken met vertrouwen uit naar een gestroomlijnder proces. Het is dan de tweede keer dat we dit doen, en wat hierin vooral belangrijk is de ruimte voor de bewoners en ons om meer mee te denken over concrete projecten, gelinkt aan de gebiedsprioriteiten.
2015 is een overgangsjaar, ook op het gebied van de financiën. Het zou goed kunnen dat in 2016 de echt grote veranderingen komen. Het is ons nog behoorlijk onduidelijkheid of de activiteiten die altijd gefinancierd werden met incidentele middelen ook in 2016 nog in de romp zit.
Zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen hoe het budget in 2016 is opgemaakt en wat er verandert, maakt dat we proactief kunnen zijn richting de CS en de RVE’s.
Met een goed overzicht kunnen wij als BC beter keuzes maken en de implicaties hiervan overzien. Wij roepen het DB dan ook op om, met behulp van de website de buurtbegroting, ons hier actief op te informeren.
Het is aan ons nu om als bestuurscommissie de ambassadeurs rol verder in te vullen. Wat GroenLinks betreft betekent dat ook om nu aanvullingen doen op het voorstel van de bestuurscommissie. Dit zijn voorstellen die in lijn zijn met de prioriteiten uit de gebiedsagenda’s, en ons bestuursakkoord. Ingegeven door signalen uit onze buurt, die wat ons betreft te weinig terug te vinden in de huidige projecten.
1. In het sociaal domein liggen veel uitdagingen en ook nog wat zorgen; hoe wordt dat magische concept van de dragende samenleving werkelijkheid? Hoe zorgen wij dat dit aansluit bij de diversiteit aan zorgbehoeftes van onze bewoners? Terecht gaat veel van het flexibele budget naar het ondersteunen van de zorg aan deze kwetsbaarste groepen.
Hier moet de nieuwe manier van werken ook de kans krijgen, wijkteams komen op gang, informele en formele zorg instanties beginnen samen nieuwe projecten. Hier past ons een rol als bestuurscommissie met heel stevige vinger aan de pols. Onze ogen en oren waren wat ons betreft nooit zo belangrijk.
Armoede is er te veel in ons stadsdeel. Dat kinderen die opgroeien in armoede hier niet de dupe van mogen worden zijn wij het allemaal mee eens, het is een duidelijk onderdeel van ons bestuursakkoord. Vandaar dat wij ook samen met de SP en de PvdA de motie indienen die juist voor deze groep een extra ondersteuning zoekt. Zij verdienen dat steuntje in de rug.
2. Bij jongeren en werk gelegenheid ligt ook een bredere uitdaging. Te veel jongeren voelen niet dat de ze de aansluiting goed kunnen maken bij de arbeidsmarkt, zij zien te weinig kansen en te veel jongeren verlaten school te vroeg, waardoor het grijpen van deze kansen nog veel lastiger wordt.
In de voorgestelde begroting staan een aantal projecten om hier mee aan de slag te gaan. Maar wat ons betreft kunnen we hier meer doen, en meer halen uit onze jongeren. Uiteindelijk worden de jongeren van nu de ouderen van de toekomst. Als deze een te grote afstand van de samenleving en arbeidsmarkt oploopt, wordt het veel lastiger dat gezin goed te onderhouden.
Een duidelijke kans hier ligt volgens ons bij het ondersteunen van actieve jongerennetwerken, zodat wij niet alleen over hen maar vooral mét hen gaan praten. Zij kunnen onze sparringpartners worden op gebieden die hen aangaan. Hiervoor verdienen zij de ondersteuning en coaching krijgen die nodig is om ideeën om te zetten in concrete werkbare plannen.
Wij dienen dan ook een amendement in om deze netwerken te ondersteunen door middel van coaching. Wij geloven in de innovatie kracht van onze jongeren, en geven ze graag deze ondersteuning om hun kans op succes te vergroten.
3. Duurzaamheid in de breedste vorm verdient wat ons betreft meer aandacht en meer visie. Prettig wonen bestaat niet alleen uit een rechte straat. Ook belangrijk zijn genoeg groene ontmoetingsplekken, waar kinderen die door te veel binnen zitten kampen hebben met obesitas kunnen spelen.
Duurzaamheid gaat gewoon over de knaken, werkgelegenheid en gezondheid. Van GroenLinks mag hier meer aandacht voor zijn en wij zullen ons dan ook blijven inzetten dat nieuwe projecten in 2016 deze link maken.
In ons bestuursakkoord zetten wij in op duurzaamheid en het verlagen van de uitstoot van ons stadsdeel. Door onze bewoners meer te ondersteunen bij het verlagen van hun energie verbruik doen we niet alleen dit, maar zorgen we ook dat de woonlasten, die voor zovelen te zwaar wegen op hun inkomsten, direct omlaag gaan. Om het mogelijk te maken hier dit jaar nog mee aan de slag gaan dienen wij samen met D66 een amendement in om dit extra te ondersteunen.
Drie amendementen waarvan wij hopen op voldoende steun, zodat hier in 2015 op kan worden ingezet en er daar waar er nog geen dekking voor is, een directe aansporing ligt voor het DB om dit mee te nemen naar de RVE’s.
- Aisha Schol