Voorzitter, met deze programmabegroting gaan we de laatste begrotingscyclus van stadsdeel Oost in; het stadsdeel dat als een van de eerste gefuseerde stadsdelen al in 2010 met een begroting en jaarrekening kwam. Een vooruitstrevend stadsdeel, dat vorm heeft gegeven aan buurtbegrotingen en buurtgericht werken.
Voorzitter, staat u mij toe hiervoor een compliment te geven aan portefeuillehouder en ambtenaren, daar het schijnt dat een van hen zich deze zomer heeft opgesloten om deze buurtbegroting vorm te geven.
GroenLinks merkt dat de buurtbegroting op deze manier leeft bij de bewoners van Oost. En dat deze bewoners zelf met een tegenbegroting en voorstellen zijn gekomen. Hoezo 'politiek ver van de burger'? Het is goed om zo te zien wat er in de buurt gaande is, daar ook buurtgericht op te sturen en bewoners en ondernemers te vragen mee te denken en te doen.
Voorzitter, GroenLinks wil wel bezorgdheid uitspreken en vragen stellen over hoe het nu moet gaan in 2014 met dat buurtgericht werken. In Den Haag wil men de stadsdelen opheffen en in de Stopera maken ze zich eerder druk over 'de aantallen', dan te kijken wat er daadwerkelijk nodig is voor de buurten in Oost.
Voorzitter, het bestuur is er in geslaagd een sluitende begroting te maken. En om de komende jaren de begroting sluitend te houden, zal er structureel moet worden bezuinigd. Ondanks de begrote risico’s, lijkt het er echter wel op, dat er bij het sluiten van de jaarrekening een grote incidentele meevaller aankomt van circa 6 miljoen. Wij dienen mede met de coalitiepartners een amendement in over de besteding van dit geld, waarin we vragen om begin volgend jaar met voorstellen te komen voor een duurzame besteding van 3 miljoen euro voor Oost.
Voorzitter, duurzame energie is al lang geen geitenwollensokkenverhaal meer. Nee, het is inmiddels in landen om ons heen een twee keer zo hard groeiende economische sector in vergelijking met andere sectoren, waarin creativiteit en innovatie inmiddels zorgen voor miljardenomzetten en tienduizenden nieuwe groene banen worden gecreëerd. Door de windvisie van heer Poelgeest is er een eigen windmolen in Oost mogelijk. Dit kan bijvoorbeeld op Jeugdland en deze kan worden beheerd door buurtbewoners.
Nederland dreigt de boot te missen, maar stadsdeel Oost kan nog aansluiting vinden door te proberen het groenste stadsdeel van Amsterdam te worden. Dit kan door nieuwe ontwikkelingen in de markt zoals aangegeven in de motie Samenwerking met duurzame bedrijven, die GroenLinks samen met D66 indient.
Tevens dienen we een motie in voor het energiezuinig maken van ons eigen vastgoed en roepen wij het bestuur op om de in te stellen bestemmingsreserve ook in te zetten om het eigen vastgoed duurzaam te maken.
Voorzitter, voor huurders zal er veel gaan veranderen. Het ziet ernaar uit da de huren fors zullen stijgen en de woningmarkt nog verder zal verstoppen. GroenLinks zou willen dat er meer betaalbare huurwoningen worden gebouwd. Daar is momenteel meer vraag naar dan naar koopwoningen.
GroenLinks vindt het belangrijk dat het Woonsteunpunt Wonen en de Huurdersvereniging Oost aan huurders advies en informatie verstrekken en actief voorlichting geven, bijvoorbeeld over splitsen en we ondersteunen om die reden de motie van de PvdA.
Voorzitter, de twee pijlers van het beleid in het sociale domein zijn: inspelen op de eigen kracht van mensen en een vangnet bieden voor diegenen die het echt niet op eigen kracht redden.
In het vangnet speelt schuldhulpverlening een belangrijke rol. Bij schuldhulpverlening willen we geen oplopende wachttijden. Die zorgen ervoor dat moeilijke situaties alleen maar erger worden. We willen adequate dienstverlening om de echt kwetsbaren binnenboord te houden. We vrezen een toename van mensen die in financiële problemen komen. Daarom willen we een buffer creëren. Als de nood hoog oploopt willen we een reservepot hebben om de schuldhulpverlening niet in gevaar te brengen. Hiervoor dient GroenLinks samen met de PvdA een motie in.
Meer uitgaan van eigen kracht van mensen is de omslag die gaande is in het sociale domein. Het is een proces van grote verandering. Daarbij spelen vrijwilligers een belangrijke rol. Niet alle vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties vinden makkelijk aansluiting bij de nieuwe criteria. We willen daarom extra ondersteuning regelen om mensen te helpen bij de overgang naar het nieuwe subsidie- en ondersteuningssysteem Hiervoor dient GroenLinks samen met de PvdA een motie in.
Al eerder pleitte GroenLinks voor jongeren in Oost, voor goede en frisse voorscholen (zie de motie die samen met de PvdA is ingediend). Scholen met uitdagende schoolpleinen dragen daaraan bij en zijn een verrijking voor de buurt. Samen met de PvdA dienden we bij de perspectieve nota een motie in voor het stagefonds, om kansen voor jongeren in de buurt te vergroten, d.m.v. zowel de lokale economie te stimuleren als leerwerktrajecten in te zetten en ondernemers te vragen om te zorgen voor zogenoemde social return. Daarom zullen wij de aanvullende motie wederom steunen.
Daarnaast vraagt GroenLinks ook weer aandacht voor Agenda 22, een manier om te zorgen voor een inclusieve samenleving, een stadsdeel dat toegankelijk is voor alle inwoners - ook voor inwoners met een beperking.
Helaas ziet GroenLinks ook een ongezonde trend op de basisscholen, namelijk kinderen met ernstige obesitas. Daarom zou GroenLinks graag van de portefeuillehouder willen horen waarom er op 11 scholen wel iets wordt gedaan aan dit probleem d.m.v. JUMP–IN en 6 andere scholen niet. GroenLinks dient samen met PvdA een motie hierover in.
Voorzitter, wat bewegen en sport betreft: GroenLinks vindt sporten in de openbare ruimte belangrijk. Al eerder hebben we gepleit voor een openbare oefenatletiekbaan rond de vijver van het Flevopark en veilige hardlooproutes. Nu ziet GroenLinks een kans om bij grootonderhoud van een kunstgras voetbalveld de tennisbanen aan de Valentijnkade uit te breiden. Ook ziet Groenlinks een mogelijkheid om te onderzoeken om het voetbalveld te verplaatsen naar het Flevopark, omdat daar zo intensief gebruik wordt gemaakt van het gras, dat het vaak kapot en te nat is.
Integratie van kunstgras in een bestaand park, zoals nu in het Van Goghpark lijkt een optie, omdat dan het park nog beter kan worden gebruikt. De motie Kunstgras in de openbare ruime geeft ruimte voor meer tennisbanen bij T.V. De Tiebreakers. Zo willen we ook de bezuinig terugdraaien van de Kunstgrasvelden van Drieburg, zodat ook daar meer gesport kan worden (amendement).
Voorzitter, op groen en de openbare ruimte moest bij de samenvoeging van de stadsdelen erg worden bezuinigd. Dit is ook gebeurd, maar het plakken van pleister is niet meer voldoende. Willen we voldoen aan de eis van de raad, het judicium van een 6 en moet het overal heel en veilig zijn, dan zal er de komende jaren moeten worden geïnvesteerd.
We willen ook hier wel zien wat er gebeurt, en de vraag is: vindt hier nu grootonderhoud plaats of een project? Deze worden op verschillende manieren gefinancierd. We steunden daarom ook de motie van de PvdA om inzichtelijker te krijgen hoe het nu zit met dat onderhoud en de projectfinanciering.
GroenLinks is blij met de verdubbeling van het Oosterpark en ziet dat kijkgroen met behulp van veel vrijwilligers en professionals doengroen wordt. Het groen en de openbare ruimte moeten veilig zijn en als er iets stuk is moet het zo snel mogelijk worden gemaakt. Meldingen van burgers zijn hierbij belangrijk. Mogelijk zijn we met een toekomstige stadsdeelmeldings-app nog beter te vinden.
Voorzitter, tenslotte over 'vinden' gesproken: ik sprak gisteren bij de viering van het 10-jarig bestaan van IJburg een vriend die mij vertelde dat op de GPS waterkaarten IJburg nog niet te vinden zou zijn. Zou de portefeuillehouder ervoor kunnen zorgen dat IJburg hierop wel te vinden is; dat IJburg op de kaart komt te staan? Dank u voor uw aandacht."