In 2040 wil Amsterdam het hart zijn van een duurzame metropoolregio en toegerust zijn op de gevolgen van klimaatverandering. Windenergie kan daarin een belangrijke rol spelen. Die is schoon en momenteel een van de meest kostenefficiënte vormen van duurzame energie. De gemeente Amsterdam heeft een windvisie opgesteld en onderzoek gedaan naar kansrijke gebieden in stadsdeel Oost.
Interessant in dit project zijn de mogelijkheden voor bewoners om via een vereniging of stichting te participeren of zelfs de exploitatie van de windmolen in eigen beheer te nemen. Een windmolen kan bijvoorbeeld worden aangemerkt als gemeenschapsmolen en de zeggenschap over besteding van de opbrengsten uit de molen ligt dan bij de vereniging.
Om windmolens te kunnen bouwen in Oost heeft GroenLinks wethouder Nevin Ozutok haar best gedaan om binnen het stadsdeel draagvlak te vinden voor windmolens in Oost. Het dagelijks bestuur van Oost heeft toegezegd om de kansrijke locaties verder te onderzoeken.
De gemeente Amsterdam heeft onderzoek laten uitvoeren naar de milieu-effecten van windmolens en daaruit zijn een paar kansrijke locaties in Oost naar voren gekomen. Er wordt gedacht aan de Nieuwe Diep, Ring Oost/A1 en Zeeburgereiland. Als er sprake is van een groen gebied is plaatsing alleen mogelijk als de voet van de molen geen onderbreking vormt van het groen en dat het groen visueel niet wordt doorbroken.
GroenLinks zal de ontwikkelingen blijven volgen en natuurlijk stimuleren, de verwachting is dat de eerste molens in 2014 kunnen verrijzen.
Foto: www.duurzaamthuis.nl