In Amsterdam-Oost zetten GroenLinksers zich elke dag in voor een groener, eerlijker en inclusiever stadsdeel. Van meer buurtgroen tot armoedebestrijding en van duurzame woningen tot betere betrokkenheid van bewoners: in de stadsdeelcommissie kun je echt verschil maken. Drie commissieleden blikken terug op hun inzet, successen en lessen – én roepen anderen op om het stokje over te nemen. In gesprek met Dennis van Velzen, Imelda Tjon-Fo en Merel Talbi. 

Dennis: “Verstenen is geen optie”

Dennis van Velzen had twee duidelijke redenen om politiek actief te worden. “Ik wilde iets terugdoen voor de buurt waar ik met zoveel plezier woon. En ik wilde Oost beter leren kennen.” Als commissielid zette hij zich in voor meer groen. “Veel buurten zijn nog veel te versteend. Dat is een probleem, zeker nu het steeds warmer wordt. Dankzij moties en voorstellen hebben we in meerdere buurten extra buurtgroen kunnen realiseren.”

Daarnaast pakte hij iets aan wat veel mensen dagelijks stoort: zwerfafval. “Ik heb ondernemers in de buurt actief betrokken bij het schoonhouden van onze straten. Samen verantwoordelijk, dat werkt.” Wat hij vooral meeneemt? “Dat er zóveel betrokken bewoners zijn. Mensen die zich inzetten voor hun straat, hun plein, hun wijk. Dat is enorm inspirerend.”

Imelda: “Politiek begint met luisteren”

Voor Imelda Tjon-Fo begon het met een oproep aan anderen. “Ik wilde vrouwen van kleur motiveren zich kandidaat te stellen. Toen dat niet lukte, besloot ik zelf in te stappen. Representatie komt niet vanzelf.”

In haar rol als commissielid bracht ze thema’s als duurzaamheid, onderwijs, het slavernijverleden en zwerfafval onder de aandacht. Een voorbeeld is haar inzet voor betaalbare, goed geïsoleerde woningen: “Energiearmoede raakt juist mensen met lage inkomens het hardst. Via moties heb ik me sterk gemaakt voor lokale verbeteringen.”

Een ander hoogtepunt: bijeenkomsten over het slavernijverleden, samen met nazaten van tot slaaf gemaakten. “We hebben een gedragen rapport opgesteld en monitoren nu de uitvoering.” Ze leerde ook dat politiek vaak geduld vraagt: “Niet alles lukt meteen. Soms komt er niemand opdagen. Maar doorzetten loont. Je kunt het verschil maken, als je relaties bouwt en blijft luisteren.”

Merel: “Politiek ligt op straat”

Merel Talbi besloot zich kandidaat te stellen omdat ze zich zorgen maakte over verharding in de politiek. “Ik wilde iets positiefs bijdragen. In de stadsdeelcommissie heb je direct contact met bewoners, dat maakt het werk tastbaar.”

Ze kijkt met trots terug op het Stadsdeelpanel: “Op een zaterdag kwamen 200 gelote Amsterdammers samen om te praten over hoe Oost een thuis voor iedereen kan zijn. Zulke momenten laten zien wat lokaal bestuur kan betekenen.”

Ook werkte ze aan een advies over armoedebestrijding, samen met andere partijen. “Buurtbewoners en hulpverleners gingen met elkaar in gesprek – dat leverde concrete aanbevelingen op.” En samen met de VVD organiseerde ze een expertmeeting over de gezondheid en veiligheid van de LHBTQIA+-gemeenschap in Oost. “Na de zomer volgt een advies om betere ontmoetingsplekken voor deze groepen te creëren.”

Zelf aan de slag in jouw buurt?

De stadsdeelcommissie is dé plek om lokaal verschil te maken. Of je nu inzet op duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid of leefbaarheid: jouw stem doet ertoe. Wil jij je inzetten voor een groener, socialer en eerlijker Oost? Meld je dan aan als lid voor de volgende stadsdeelcommissieverkiezingen. Samen maken we politiek weer dichtbij.