Misschien niet de meest vanzelfsprekende combinatie, verleiding en veiligheid. Maar neem nu de horeca: voor bezoekers speelt gezelligheid een belangrijke rol; voor direct omwonenden speelt er meer. Zij merken het meeste van bijvoorbeeld gedumpt afval. Hier raakt gezelligheid aan de sociale veiligheid.

 

Geluidsoverlast is ook zo'n onderwerp. Niet alleen van horeca of evenementen, maar ook van verkeer, luidruchtige touristen, of zelfs de veegwagens wanneer je baby eindelijk in slaap is gevallen... Sociale veiligheid of niet, het is een proces van vervreemden van je buurt - en er zich niet meer verantwoordelijk voor voelen.

Wat kan het stadsdeel doen? Sociale veiligheid weer laten leven in de buurten! Juist bij de eerste signalen moet het stadsdeel in actie komen, met net dat beetje extra. Opruimen van gedumpt afval, overlastgevers aanspreken en samenwerken. Uiteraard met de bewoners, maar vooral binnen het stadsdeel zelf.

De unaniem aangenomen motie van GroenLinks 'Proef voor schonere buurten' is een stap in de goede richting: niet twee afdelingen die hun eigen ronde (keurig) maken en het daarbij laten, maar meedenken en samen het probleem van b.v. gedumpt afval oplossen. Zo verleidt het stadsdeel bewoners weer tot hernieuwd élan om zelf de buurt te bepalen, met onmisbare rugdekking van het stadsdeel.