De onderzoekscommissie muziekmakerscentrum van ons stadsdeel heeft haar onderzoek af. Nadat een beroep is gedaan op de garantstelling en de financiële risico’s voor het stadsdeel duidelijk werden, is in opdracht van de raad onderzocht hoe dit heeft kunnen gebeuren, maar vooral hoe het te voorkomen. Naast een groot aantal conclusies komt de commissie op basis van haar rapport met 16 aanbevelingen voor een adequaat risico-management en een heldere taakverdeling binnen de stadsdeelorganisatie.

Het rapport van de onderzoekscommissie wordt behandeld in de openbare raadscommissie­vergadering van 13 december 2011 om 20.00 uur. Zie hier voor het complete rapport.

 

Een van de conclusies is dat het stadsdeel Oost-Watergraafsmeer destijds onvoldoende kritisch is geweest bij de voorbereiding en uitvoering van de besluitvorming rond de garantstelling voor het muziekmakerscentrum.  Zo is een kritische second opinion van het exploitatieplan van het muziekmakerscentrum genegeerd. Astrid Kuiper: “Het is best schrikken als raadslid als in zo’n second opinion twijfels zijn geuit over de vraag naar muziekoefenruimtes, het dagelijks bestuur toch tegen de raad zegt dat het financiële risico voor het stadsdeel uiterst gering is”.

 

Bij de opstelling van de garantstellingsovereenkomst die de FGH-bank eiste om tot financiering over te gaan, heeft het stadsdeel de regie aan de centrale stad overgelaten. Dat moet prima kunnen, maar wel met goede afspraken.  De conceptovereenkomst is echter niet door het stadsdeel beoordeeld op juridische en financiële consequenties - dus ook niet dat de garantstelling in één keer door de bank kan worden opgeëist. Hierdoor is het mogelijk dat het vastgestelde maximumbedrag van de garantie wordt overschreden

De uiteindelijk door het dagelijks bestuur in 2007 afgegeven garantie bedroeg  € 23,65 miljoen, terwijl de raad in 2005 een garantie voor maximaal € 10 miljoen had goedgekeurd.  Het dagelijks bestuur had volgens de commissie deze hogere garantstelling moeten voorleggen aan de raad.

 

Wat GroenLinks ook kwalijk acht is dat de centrale stad op haar beurt heeft nagelaten de stedelijke toets voor garantstellingen expliciet uit te voeren. Daarnaast heeft zij de financiële belangen van het stadsdeel, en dus de hele gemeente Amsterdam,  onvoldoende meegenomen in haar afweging. GroenLinks vraagt de gemeente in deze dan ook haar verantwoordelijkheid te nemen.