Jolande Sap is en blijft de politiek leider van GroenLinks ondanks het tegenvallende resultaat bij de verkiezingen. De partijtop bestaande uit Tof Thissen, fractieleider in de Eerste Kamer, Judith Sargentini leider van de GroenLinks-delegatie in het Europees Parlement en partijvoorzitter Heleen Weening, is verheugd over het besluit van Jolande Sap. Voorzitter Heleen Weening: “Jolande heeft een inhoudelijke en eerlijke campagne gevoerd. Wij zijn trots op de keuzes voor een groen en duurzaam Nederland en de passie en energie waarmee Jolande door het land is getrokken om onze idealen uit te dragen”.

Van Es evalueert verkiezingen
Een commissie onder voorzitterschap van Andrée van Es gaat de verkiezingsuitslag evalueren. De voorzitter krijgt de opdracht voor een breed onderzoek naar alle factoren die sinds de vorige verkiezingen van 2010 hebben geleid tot het slechte verkiezingsresultaat voor GroenLinks op 12 september. Van Es krijgt de volle vrijheid om de commissie naar eigen inzicht samen te stellen en de onderzoeksopdracht nader in te vullen. Het Partijbestuur verzoekt Van Es de leden te betrekken bij het onderzoek. De commissie zal haar conclusies en aanbevelingen voor de toekomst neerleggen voor het volgende congres, voorjaar 2013.

Toekomst
Met Jolande Sap gaat GroenLinks onverminderd door om de kiezer te overtuigen van de noodzaak van een duurzaam Nederland. Heleen Weening: “Natuurlijk hadden we op een beter resultaat gehoopt, maar deze uitslag is voor ons een extra prikkel om ons de komende jaren keihard in te blijven zetten om Nederland groener, socialer en toleranter te maken.”

“De leden zijn het kapitaal van de partij en we gaan de tijd nemen om naar die leden en de achterban te luisteren. Alleen op die manier kunnen we leren van wat er nu verkeerd is gegaan en de volgende verkiezing weer sterk voor de dag komen”, aldus GroenLinks voorzitter Weening.

Het bestuur van GroenLinks gaat de komende jaren sterkere banden aan met mensen in de samenleving die al verschil maken op het gebied van duurzaamheid en gelijke kansen.