De aanleg van de sportvelden in het Diemerpark zal versneld gaan gebeuren, waardoor de hockey en de voetbal nog in 2013 over extra capaciteit kan beschikken. Deze uitbreiding van de sportvelden heeft consequenties voor het autoparkeren en wij zijn tevreden dat het eerder door ons aangedragen alternatief nu in experimentvorm wordt uitgevoerd; namelijk serieus kijken naar de parkeergarage aan de IJburglaan voor de bezoekers van de sportvelden.
Al eerder heeft GroenLinks aangegeven vóór uitbreiding van de sportvelden in het Diemerpark te zijn. De wachtlijst voor de hockey op IJburg is enorm en ook willen er meer kinderen graag op voetbal dan nu mogelijk is. Wij hebben ons daarom in de commissie Openbare Ruimte positief uitgesproken over versnelde aanleg van twee velden, zodat deze nog voor het zomerseizoen van 2013 in gebruik kunnen worden genomen.
Aan de uitbreiding van de sportvelden kleeft wel een probleem voor GroenLinks, namelijk de parkeerbehoefte van de sporters die met de auto komen. De sportvelden zijn gelegen in een kwetsbare groene omgeving en wat ons betreft moet er daarom goed worden gekeken de oplossingen voor dit probleem. Als alternatief voor aan te leggen parkeerplekken hebben wij met succes gepleit voor het bekijken van een extra alternatief, namelijk het gebruik van de bestaande parkeergarage aan de IJburglaan. Deze is op loopafstand, is ondergronds én er is doorgaans voldoende plek, dat weten we dankzij tellingen van de vereniging Hou het Diemerpark groen.
In het najaar van 2012 wordt er een proef gedaan met het gebruik van de parkeergarage voor bezoekers van de sportverenigingen en met name tegen de overlast in de Oeverzeggestraat. Er wordt op verschillende manieren geëxperimenteerd om de parkeeroverlast hier tegen te gaan, variërend van toezicht, fysieke afsluiting, markeringen op de weg aangevuld met looproutes van de garage naar de sportvelden en bewegwijzering naar de parkeergarage. Wij zijn blij met het door het DB voorgestelde experiment, maar hebben kritische vragen gesteld over de korte duur van de proef (8 weken) en de doelstelling wanneer de proef is geslaagd. Voor ons staat voorop dat het park groen blijft, het fietspad veilig -en dus zonder autoverkeer- is en de bewoners zo min mogelijk overlast ervaren van wildparkeerders.