Amsterdam gaat nu echt werk maken van de opvang van vluchtelingen en huisvesting voor statushouders, het werd ook tijd dat Amsterdam haar verantwoordelijkheid nam in deze. Voor Amsterdam Oost betekent dit dat er op vier locaties faciliteiten zullen worden gerealiseerd. Op de Van Lohuizenlaan (160 woningen), Daguerrestraat (320) en de Kruislaan (256) zullen woningen gerealiseerd worden die voor de helft voor (jonge) statushouders zullen zijn en voor de andere helft voor studenten of jongeren. De combinatie met studenten/werkenden zal hopelijk zorgen voor een voorspoedige integratie van de statushouders. Deze locaties worden naar verwachting opgeleverd in 2017.

Tevens is besloten om in de Bijlmerbajes tijdelijk, voor ongeveer een periode van 1,5 jaar, een asielzoekerscentrum te vestigen met plaats voor 1000 vluchtelingen. Deze zal vermoedelijk per augustus open gaan nadat de Bijlmerbajes een iets menselijker gezicht heeft gekregen dan als gevangenis.

We gaan ervan uit dat Amsterdam ook vol in zal zetten op integratie van de statushouders maar ook de vluchtelingen. De huidige asielprocedure duurt 15 maanden en de kans is groot dat deze mensen mogen blijven, dit betekent onder meer dat er voldoende geïnvesteerd moet worden in taalonderwijs om ze een toekomst te bieden. Taal is de sleutel tot integratie, daarna volgt scholing en werk. We zijn het verplicht om deze groep vluchtelingen een toekomst te bieden en dat doen we door vol in te zetten op integratie

Als GroenLinks Amsterdam Oost juichen wij het toe dat ook Amsterdam nu vluchtelingen en statushouders opvangt. Met Gastvrij Oost hebben een voorbeeld van een prachtig kleinschalig initiatief, maar de vraag naar opvanglocaties is groot dus er moeten ook grote(re) locaties bij komen. We hopen dat hierbinnen toch mogelijkheden zijn voor kleinschaligheid, dit werd ook tijdens het debat over vluchtelingen in Q-factory op 9 mei jongstleden als cruciaal gezien voor succes. Als fractie zullen we er in elk geval voor inzetten voor dat de integratie in samenwerking met buurtbewoners en ondernemers zal worden opgepakt. We nodigen u van harte uit om deze nieuwe, al dan niet tijdelijke, Amsterdammers een warm en veilig welkom te geven.

Bewonersavond AZC Bijlmerbajes (besloten): 17 mei 19.30-21.00 in Amsterdam Studio's 
Bewonersavond locatie Daguerrestraat: 23 mei 19.30-21.00 in het IJburg College
Bewonersavond locatie van Lohuizenlaan: 26 mei 19.30-21.00 in het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis
Bewonersavond locatie Kruislaan: nog niet bekend