Het Oosterpark heeft een rijke historie en is zeer geliefd bij inwoners van stadsdeel Oost. Met rond de één miljoen bezoekers per jaar is het een groene rustplek voor velen. Helaas is er de afgelopen 20 jaar niets gedaan aan verbeteringen van dit bijzondere park. Helemaal niets! Vanaf 2006 zijn er weliswaar grote plannen gemaakt onder de naam "Verdubbeling Oosterpark", maar het onderhoud bleef achterstallig.

Er zijn door dit achterstallig onderhoud diverse grote problemen in het park. Het meest nijpend zijn de verzakkingen in het park waardoor grondwater omhoogkomt. Hierdoor is al een aanzienlijk deel van de bomen (wortels) aangetast. Hoewel dit niet altijd aan de buitenkant zichtbaar is, moeten de hierdoor aangetaste bomen volgens de bomendeskundige gekapt worden.

Maar daarmee is de oorzaak van het probleem nog niet verholpen. Om erger te voorkomen moeten de waterhuishouding en het drainagesysteem van het park dringend aangepakt worden (een investering van 1,2 miljoen). Mensen die op zomerse dagen op het grote grasveld zitten kunnen hierover meepraten, want droog zitten is er helaas niet bij. Dat wordt door dit onderhoud dus ook beter.

Een tweede probleem is dat bepaalde plekken zodanig dicht begroeid zijn dat sporters en bezoekers deze gedeeltes als "onveilig" ervaren. Bovendien is er door dit dichtgroeien van het park minder ruimte voor voorzieningen als een speelplaats of sportveld. Deze problemen willen we aanpakken door wildgroei weg te halen en gedeeltes te herbeplanten met meer diverse soorten bomen, bloemen en struiken. Hiermee komen we ook tegemoet aan de wens van de omwonenden; meer kleur en variatie in het park. De diversiteit van flora en fauna krijgen een impuls, de ecologische waarde van het park zal toenemen.

Bomen

Voor deze opknapbeurt zullen dus bomen verdwijnen die niet meer te redden zijn, en om ruimte te maken voor een veiliger park met meer voorzieningen. Er zullen zeker geen lege velden of kale plekken ontstaan, wel meer kleur en variatie, en ruimte voor een speelplaats of sportveld.

Alle bomen die hiervoor gekapt moeten worden, worden elders in de wijk gecompenseerd door herplant. Deze “herplantplicht” is verplicht in Amsterdam. Ondanks dat er ‘netto’ geen bomen verdwijnen, ben ik tegen het onnodig kappen van bomen. We kappen dus ook zeker niet vanwege ontwerptechnische zichtlijnen of architectonische argumenten, maar vanwege essentiële tastbare zaken; ruimte voor voorzieningen scheppen en de problemen in het Oosterpark aanpakken.

Evenementengrens?

Laat één ding duidelijk zijn: wat mij betreft wordt er geen enkele boom gekapt voor extra evenementen in het Oosterpark!

Bij mijn aantreden als verantwoordelijk wethouder trof ik een verwaarloosd maar desondanks wel voorgeprogrammeerd en intensief gebruikt park aan. De afgelopen tijd heb ik in dit opzicht duidelijkheid proberen te scheppen door het aantal evenementen per park vast te stellen. Deze aantallen mbt kleine -grootschalige en specifieke evenementen zijn ook vastgesteld door de stadsdeelraad.  Gezien de gevoelens die het opknappen van het park veroorzaakt bij bewoners die overlast van evenementen in het park ervaren en zich zorgen maken dat het opknappen van het park gebeurt om nog  meer evenementen mogelijk te maken is het hoog tijd dat er een gedegen evaluatie van evenementenbeleid komt!

Besluitvorming

Alle partijen in de stadsdeelraad, behalve de VVD, waren bestuurlijk betrokken bij de besluitvorming rondom het Oosterpark. De stadsdeelraad, dus ook de SP, heeft unaniem met de huidige plannen ingestemd.

Toch zijn veel mensen geschrokken van de plannen en kapaanvraag voor groot aantal bomen (404). Dat begrijp ik heel goed. Het kappen van bomen doet pijn, ook bij mij. Toch moet ik met gezond verstand beslissingen nemen en uitvoeren. Daarbij ga ik uiterst zorgvuldig om met de kap van iedere boom. Na de eerste aanpassingen van de plannen zijn er al 23 bomen gered.

Ik was dan ook blij met de discussie in de stadsdeelraad op 3 september j.l.  Het was een volle zaal met veel insprekers. Ondanks de beladen sfeer en alle emoties was er grote instemming met de ingrijpende renovatie van het park en. Dat betekent instemming met kappen van zwaar aangetaste bomen en van zaailingen die de leef- en groeiruimte van andere waardevolle bomen in de weg staan (totaal 330) Tijdens deze avond bleek de raadscommissie vertrouwen te hebben in de zorgvuldige aanpak die ik heb gevolgd. Wel heeft ze gevraagd om nogmaals naar de 167 te kappen ontwerp bomen te kijken. Dit zal ik dan ook doen. Met deze uitkomst van de discussie over het Oosterpark  ga ik  volop aan de slag om voor nog meer bomen van de kaplijst af te krijgen en te behouden!

En nu?

Momenteel ben ik bezig met een laatste ultieme poging om samen met alle deskundigen nogmaals het ontwerpplan door een stofkam te halen en het aantal te kappen bomen zo veel mogelijk terug te brengen. Ik doe mijn uiterste best om te redden wat ik redden kan, daarbij ook de zeer gewenste voorzieningen te realiseren die in het brede participatie traject over de verdubbeling Oosterpark door bewoners naar voren is gebracht. Maar ik zie zeker nog ruimte om enerzijds de gewenste voorzieningen te realiseren (speelplaatsen, tennisveld, recreatie, veiligheid) en anderzijds het aantal te kappen bomen verder te verminderen. Het zal niet zonder slag of stoot gaan, geheel kosteloos zal het ook niet gaan, maar dat is het waard!

Binnenkort hoop ik u de resultaten van mijn inspanningen omtrent het redden van bomen bij de renovatie van het Oosterpark te kunnen geven.