Afgelopen woensdag 5 maart namen drie schoolklassen samen met Nevin Özütok, wethouder en lijsttrekker voor GroenLinks in Oost, het nieuwe watertappunt bij het Javaplantsoen feestelijk in gebruik.

Stadsdeel Oost maakt de komende tijd 15 nieuwe watertappunten in de openbare ruimte. Het stadsdeel wil Amsterdamse kinderen stimuleren meer water te drinken. Water uit de kraan is een gezonde dorstlesser. Met de nieuwe watertappunten wordt kraanwater drinken gemakkelijker.

Kraamwater past bij gezonde levensstijl

In Amsterdam hebben meer dan 30.000 kinderen en jongeren overgewicht of obesitas. In de Indische Buurt zijn dat er circa 4.000. De Indische Buurt staat daarmee in de top 5 van Amsterdamse buurten. Overgewicht heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid op de korte en langere termijn. Daarom intensiveert de gemeente Amsterdam de aanpak van overgewicht, via de Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht. Met als doel alle Amsterdamse kinderen op gezond gewicht in 2033. Belangrijk in de aanpak is het stimuleren van een gezondere levensstijl bij kinderen, jongeren en ouders. Dat betekent gezonde voeding en drinken, voldoende bewegen en slapen. Via de Water uit de Kraan campagne wil de gemeente Amsterdam kinderen ertoe bewegen water te drinken in plaats van calorierijke dranken.

Het watertappunt aan het Javaplantsoen werd woensdag aan het begin van de schooldag feestelijk in gebruik genomen door leerlingen van twee basisscholen die aan het plantsoen gelegen zijn: de Valentijnschool en de Flevoparkschool. Deze basisscholen zetten samen met de ouders van de kinderen al langer in op een gezonde leefstijl bij hun leerlingen. Zo drinken kinderen alleen nog water op school, eten ze als tussendoortje fruit en zijn er extra beweegactiviteiten.

Kraanwater is duurzaam

Naast gezond is het drinkwater uit de openbare watertappunten ook duurzaam. Het spaart immers de aanschaf van plastic wegwerpflesjes, die belastend zijn voor het milieu. In Nederland worden dagelijks zo’n 500.000 flesjes weggegooid. De productie en het transport van flessenwater is duur en veroorzaakt veel CO2-uitstoot. Door de 15 nieuwe watertappunten op handige plekken kunnen ook passanten en toeristen elk moment van de dag lekker en betrouwbaar water tappen. De watertappunten worden in opdracht van het stadsdeel aangelegd en onderhouden door Waternet