Nevin Özütok
Nevin Özütok (foto rechtenvrij)

Nevin blogt: Vermogensfondsen maken kennis met maatschappelijke initiatieven

De gemeente Amsterdam had een goed plan. Het bracht de charitatieve vermogensfondsen op 5 oktober in een bijeenkomst bij elkaar met vertegenwoordigers van de stadsdelen. In verschillende workshops konden de stadsdelen zich presenteren en wat vertellen over de maatschappelijke initiatieven in de Amsterdamse buurten. Voor allebei een mooie gelegenheid, de fondsen zijn geïnteresseerd om kennis te maken met voor hun onbekende initiatieven die aansluiten bij hun doelstellingen en waar ze in zouden kunnen investeren. De stadsdelen kennen de maatschappelijke initiatieven het best en hebben er natuurlijk alle baat bij dat die tot bloei kunnen komen.

Ik merkte op 5 oktober dat er veel belangstelling was voor de initiatieven uit Oost met name op het gebied van armoede en vluchtelingen. De vragen aan mij gingen steeds dieper op de initiatieven in en ik kon ze niet allemaal meer beantwoorden. Je moet het ijzer smeden als het heet is, dus heb ik de geïnteresseerde fondsen meteen voor de volgende maand uitgenodigd in Oost. Tien Initiatieven uit Oost hebben op 23 november in het Stadsdeelhuis een pitch gehouden en in een paar minuten uitgelegd wie ze zijn, waar ze voor staan en welke doelen ze willen bereiken.

De bijeenkomst verliep uitstekend. Niet alle initiatieven hadden ervaring met het pitchen van hun eigen werk, maar allemaal hebben ze deze dag contacten gelegd met de vermogensfondsen. Zeker vier van hen gingen naar huis met een toezegging om concreet zaken met elkaar te doen en een aantal andere initiatieven zijn nog in contact met de Fondsen. Ik zou zeggen: Ook voor de initiatieven onderling had de bijeenkomst meerwaarde: kennis en ervaring werden gedeeld, samenwerking tot stand gebracht of geïntensiveerd en nieuwe mogelijkheden ontdekt, zoals stage kunnen lopen bij maatschappelijke initiatieven.

Netwerken helpt, zo zie je maar. Er ging voor onze maatschappelijk initiatieven een wereld open. Zo zie ik een nieuwe rol voor onze overheid. In deze participatiemaatschappij zijn wij meer en meer een facilitator. Wij zijn de ogen en oren van het gebied, kennen de behoeften van onze bewoners goed en hebben zo onze rol gepakt om organisaties en fondsen met elkaar in contact te brengen. Met dit uitstekende resultaat voor Oost en zijn bewoners. Volgend jaar nog een keer.