Ondanks een wat grijzige dag staat Chris Evers goed geluimd op de steiger bij de nieuwe pontverbinding, aan de kant van het Zeeburgereiland. Wat Chris eigenlijk zelf te maken gehad met die nieuwe pont? “Nou, tot maart zat ik in de stadsdeelcommissie en vertegenwoordigde ik de inwoners van Amsterdam Oost. En wat ik merkte zelf, als inwoner, maar ook hoorde van veel bewoners, was dat ze het heel vervelend vonden om om te fietsen als ze van IJburg of Zeeburgereiland naar het centrum wilde. Dus daarom heb ik mij ingezet om een pont te regelen tussen die gebieden.” Maar, nuanceert Chris, daar was nog wel wat overtuigingskracht voor nodig: “Er waren niet alleen maar voorstanders. Aan de overkant, op Sporenburg, waren er mensen die bezorgd waren over wat er zou gebeuren als er steeds meer fietsers via Sporenburg zouden gaan fietsen. We hebben goed geluisterd naar die zorgen, en die gingen vooral over de verkeersveiligheid. Daarom zijn er wat aanpassingen geweest, om te zorgen voor een veilige verbinding, zo mogen er onder andere geen scooters op de pont.”

Wanneer hij wordt gevraagd of hij blij is dat de pont eindelijk vaart, is Chris meteen enthousiast. “Ik ben superblij dat-ie gaat varen. Ik fiets vaak tussen het centrum en mijn huis op Zeeburgereiland, en voor automobilisten of OV-gebruikers waren er al directe verbindingen door de Piet Heintunnel en met tram 26. Maar als fietser moet je altijd omfietsen, en zeker op de waaierige Amsterdamse brug valt dat tegen. Daar kon ik soms best wel tegenop zien. Maar… nu gaan we lekker met de pont!”

Heel goed en fijn nieuws, dus! Is er nog iets dat nóg beter kan, volgens Chris? “Nou, wat ik zelf een jammer vindt, is dat-ie niet vaart in het weekend en dat-ie ook maar tot zeven uur ’s avonds vaart. Er gaan steeds meer mensen wonen op Zeeburgereiland en IJburg, dus ik hoop dat de pont uiteindelijk ook ’s avonds en in het weekend gaat varen.”

Ook gebruik maken van de pontverbinding tussen Sporenburg en Zeeburgereiland? Het pontje vaart sinds maandag 9 januari van zeven uur ’s ochtends, tot zeven uur ’s avonds, elke twintig minuten. Nu nog alleen doordeweeks – hopelijk in de toekomst ook in het weekend!