Dagelijks bestuurder Rick Vermin schrijft columns voor Oost Online. Ditmaal schrijft hij over de niet-aflatende strijd tegen zwerfafval en troep naast de afvalcontainers.
Helaas kent iedereen het straatbeeld met afvalcontainers met allemaal afval er omheen. Van meubels tot huisvuilzakken en karton. Menig bewoner zet het er gewoon maar bij. Het maakt een zooitje van de straat, bemoeilijkt de inzameling en leidt tot zwerfafval.
En tegelijk storen heel veel mensen zich hier terecht enorm aan. Ik ook. Ik kan er af en toe met mijn pet niet bij. Ook omdat ik weet hoe hard onze reiniging- en inzamelingdienst werkt om de stad schoon te houden. Daarnaast zijn er talloze bewoners die de container bij hen in de buurt adopteren en deze schoonhouden. Het blijkt allemaal niet genoeg. Sinds de lockdown is het nog erger want iedereen heeft het huis opgeruimd en de spreekwoordelijke zolder leeggehaald. Er is wel tot 13,2 procent meer afval aangeboden in de maand mei, bizarre aantallen. En het straatbeeld werd dus nog slechter…
In de strijd tegen bijplaatsingen en zwerfafval proberen we van alles. Meer handhaving, alhoewel het knap lastig is om de daders te achterhalen en we kunnen ook niet achter elke container een handhaver zetten. Maar sinds deze week hebben we in Amsterdam iets nieuws, de containertuin. Verschillende containers in Nieuw-West, Zuid, Centrum en Oost zijn opgefleurd met een containertuin. Een aantal speciaal geprepareerde plantenbakken (van gerecycled plastic) dat om de container heen sluit en de inzameling niet hindert. En deze bakken zijn gevuld met planten die bijen en vlinders aantrekken. Eerlijk is eerlijk, een container ziet er gelijk een stuk leuker uit! De ervaring uit andere steden leert dat het heel goed werkt tegen bijplaatsingen, dus we hopen hier ook.
In de Eerste Atjehstraat staat een van de containertuintjes die deel uitmaken van de pilot. De bewoners op de foto hebben zich verenigd in de app groep Happy Container, dus dat belooft veel goeds! De komende maanden kijken we hoe het werkt, of het helpt in de strijd tegen bijplaatsingen en of de inzameling net zo soepel gaat. Als dat zo is dan komen er hopelijk meer in Amsterdam.
Wil je zelf een steentje bijdragen aan een schoner straatbeeld overweeg dan eens om containeradoptant te worden. Een prima manier om frustratie om te zetten in iets positiefs en zowel buurt als reiniging als ik zijn je eeuwig dankbaar. Meer informatie hierover kan je vinden op amsterdam.nl/afval. En als er meer containertuintjes beschikbaar komen, is dat altijd in samenwerking met de containeradoptant. Meer groen, een schonere straat. Wat mij betreft een klassieke win-win situatie!