Daar lagen ze weer. Geel en vals goud glimmend – niet eens klátergoud. Afmeldingen (https://klantenservice.detelefoongids.nl/klantenservice/geen-gids-meer-…) en nee-stickers ten spijt. Nu is het verleidelijk de pijlen hierop te richten, maar vandaag gaat het om het grotere plaatje. Die stapels papier naast de papierbak, in plaats van erin. Grof vuil erbij, net na de ophaaldag neergezet. Volgens de Leef-baar-o-meter (http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/aandachtswijken/voortgang-wijke…) schijnt de leefbaarheid in sommige buurten in Amsterdam Oost bar en boos te zijn, ook op het gebied van veiligheid.

Perceptie…

Iemands kunstige graffiti op de papierbak kan een ander een bloedende doorn in het oog zijn. Pijnlijker dan verschil in smaak is echter de discrepantie tussen de opgetekende gevoelens van de bewoners en de gemeten cijfers. In het algemeen zijn de leefbaarheidszaken in Amsterdam Oost goed op orde en toch zijn er meer mensen negatief over de situatie in hun buurt. Wat is er aan de hand? Het stadsdeel organiseert op 20 september 2011 een politieke avond om de bewoners o.a. hierover te polsen: is het een informatiekwestie, meten we de verkeerde dingen, zetten we de juiste middelen in?

Perspectief!

In aanloop naar de politieke avond zet GroenLinks wat relevante zaken die het stadsdeel doet (en waaraan bewoners kunnen bijdragen) op een rij. Zo is er het Meldpunt Zorg en Overlast (http://www.oost.amsterdam.nl/zorg_en_welzijn/meldpunt-zorg/ ). Hier kan iedereen terecht die zich zorgen maakt over een buurtbewoner of overlast ervaart. Dat kan gaan om geluid- en stankoverlast, scheldpartijen of drugsoverlast, maar ook zorgzaken zoals huiselijk geweld of sociaal isolement kunnen hier gemeld worden.

Het Meldpunt Zorg en Overlast is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag, van 10.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer (020) 253 5033. Buiten deze tijden kunt u een boodschap op de voicemail inspreken. U wordt zo snel mogelijk teruggebeld.

U kunt ook een melding doen via het digitale meldingsformulier (http://www.oost.amsterdam.nl/zorg_en_welzijn/meldpunt-zorg/meldingsformulier/ ) of mailen naar: meldpunt@oost.amsterdam.nl.

Een andere goed lopende actie is het adopteren van vuilcontainers (“Stop frustratie, adopteer een afvallocatie!” (http://www.oost.amsterdam.nl/wonen_en/afval/adoptie/ ), maar je hoeft niets geadopteerd te hebben om verkeerd geplaatst vuil of vernielingen te melden: het kantoor van de afdeling handhaving is gevestigd aan de Veemarkt 79. Vanaf deze locatie draaien de handhavers van maandag tot en met zaterdag van 7.00 tot 23.00 uur en op zondag van 9.30 tot 18.00 uur hun diensten. U kunt Team Handhaving Openbare Ruimte op de volgende manieren bereiken:

* Telefonisch spreekuur: maandag t/m vrijdag van 12.00 tot 13.00 uur

* Telefoonnummer: (020) 253 4461

* Of u kunt via internet een melding over de openbare ruimte indienen.

Amsterdamse sores voor technofielen

De gemeente zelf heeft óók een handig overzicht (http://loket.amsterdam.nl/?districtName=Alle+stadsdelen&_nfpb=true&caseId=%7B33F0B504-EDEB-42EE-A8C5-7EF394F65D3A%7D&searchText=meldpunt+openbare+ruimte&_desktopLabel=loket_amsterdam&_pageLabel=loket_productcase_search_page&productId=%7BD5F9EF09-0F3A-4E59-8435-4873EB7CD609%7D ) voor het doen van een melding over (fiets)wrakken, bestrating, verlichting, ongedierte en dergelijke. Helemaal leuk zijn de sites waarop te zien is wat met jouw klacht (en die van anderen) is gedaan (http://www.opdekaart.amsterdam.nl/dienstverlening/mor )en waar allerlei apps (http://www.appsforamsterdam.nl/databronnen ) te downloaden zijn die gebruik maken van interessante databronnen over Amsterdam (waaronder alle historische meldingen openbare ruimte van de gemeente Amsterdam vanaf 1 januari 2009 tot 1 maart 2011).

Slechte woordspelingen – melden heeft zin!

Misschien is er niet altijd genoeg capaciteit om (direct) op te treden, maar een melding geeft wel een signaal dat niet te negeren is bij het maken van beleid voor leefbaarheid en veiligheid. Het geeft inzicht in wat een buurt nodig heeft, zeker als de bewoners de buurt als bar en boos ervaren (subjectieve cijfers), terwijl de objectieve cijfers het tegendeel laten zien.

GroenLinks zet in op een goede diagnose, maar wel een waarbij voorkomen beter is dan genezen. Daarvoor hebben we de inbreng van bewoners nodig. Dan kunnen we gaan voor handhaving en acties van de buurtregisseur op maat of juist meer informatie geven over wat er bereikt wordt voor een leefbaar en veilig Oost. Hopelijk brengen we zo de subjectieve cijfers, ofwel hoe bewoners hun buurt ervaren, dichter bij de objectieve cijfers. Het zou mooi zijn als in Oost ons voortaan alleen nog slechte woordspelingen zorgen baren…

Deze tekst is eerder verschenen op http://www.davidovic.org