Aanwezig waren onder meer vertegenwoordigers van I Empower, Zorg voor beweging, Ready for Work 020, Amsterdam University College en de FNV. Hiernaast waren er enkele andere gasten uitgenodigd uit het netwerk van de Meevaart. Van GroenLinks waren behalve Nevin Özütok, lid van het dagelijks bestuur in Oost, Simeon Blom en Jorrit Nuijens gekomen, twee leden van de GroenLinkse gemeenteraadsfractie. Zij zijn samen bezig met een initiatiefvoorstel met lokale oplossingen voor jeugdwerkloosheid.
Een van de brandende kwesties was de 'Verklaring omtrent gedrag'. Veel werkgevers vragen zo'n VOG - en veel jongeren merken dat ze die niet krijgen. Hoe kan iemand een toekomst op de arbeidsmarkt opbouwen, wanneer een jeugdzonde hem of haar jarenlang blijft achtervolgen? Een andere kwestie was de discriminatie naar etniciteit op de arbeidsmarkt en de mogelijkheden om hier iets aan te doen. Zoals een van de aanwezigen zei: 'Je hoort altijd dat je, wanneer je maar je petje afzet tijdens het sollicitatiegesprek, het wel goed komt en je wel een baan vindt. Maar het komt niet altijd goed.' Zou het helpen om werkgevers voor de rechter te slepen? 'Naming and shaming'? Of kon de gemeente Amsterdam de kwestie lokaal aanpakken?
Behalve moeilijkheden en problemen kwamen er ook oplossingen en succesvolle strategieën aan de orde. Bij werkgevers binnen stappen was een succes gebleken. En het project 'stage-straat' in de Eerste Oosterparkstraat bleek ook goed te werken, waarbij het stadsdeel, de scholen en de ondernemers samen naar stageplekken zoeken. Jesse Klaver filosofeerde met de jongeren over oplossingen en projecten die niét werken, wat hem betreft. Ook blikte hij terug op de tijd dat hij zelf, als scholier, zijn eerste bijbaantje had.
Na afloop moest Jesse Klaver snel weg maar netwerkten de andere aanwezigen nog lang door. 'Dit is ook de bedoeling', verklaarde Nevin Özütok, 'als de jongeren elkaar weten te vinden, staan zij samen sterker.'