Rick Vermin Basisinkomen 14 augustus 2015
Rick Vermin Basisinkomen 14 augustus 2015

Ingezonden brief Rick Vermin: basisinkomen graag ook in Oost

Fractievoorzitter Rick Vermin volgt de discussies over het basisinkomen op de voet. Hij werd dan ook erg boos toen hij dinsdag 11 augustus in Het Parool een ingezonden brief las van Marianne Poot, raadslid van de VVD, over het basisinkomen. Hij klom in de pen en vrijdag 14 augustus werd zijn reactie geplaatst. Lees hier hoe Rick Vermin denkt over het basisinkomen en waarom hij graag zou zien dat wethouder Vliegenthart een proef met het basisinkomen doet, in Oost.

Met verbazing las ik de ingezonden brief van Marianne Poot (gemeenteraadslid van de VVD) van 11 augustus 'Basisinkomen een slecht idee'.  De stelligheid van haar tekst houdt gelijke tred met haar onwetendheid over het basisinkomen. Ze schrijft dat met het basisinkomen werken niet meer loont en mensen in de bijstand afdankt, een claim die kant noch wal raakt. Het uitgangspunt van het basisinkomen is dat iedereen van werkenden en zzp-ers tot (tijdelijk) werkelozen  een bedrag krijgt waarmee men in de minimale levensbehoefte kan voorzien. En je moet het maar durven dit een hangmat te noemen. Wil je meer dan dat, dan ga je werken en krijg je daarvoor betaald, bovenop het basisinkomen. Of, zoals uit meerdere experimenten is gebleken, mensen werken omdat ze werken belangrijk vinden om voor hen diverse redenen (sociaal, inkomen, plezier). Het basisinkomen creert niet alleen keuzevrijheid op werken maar ook de mogelijkheid om te zorgen voor naasten of het volgen van een opleiding. Andere regelingen, zoals bijstand, ww, huurtoeslag vervallen in principe, waarmee het rondpompen van geld afneemt en fraude niet meer kan bestaan, de grootste angst van mevrouw Poot.

Het basisinkomen, in optima forma, biedt individuele keuzevrijheid, het zorgt voor minder complexe regelgeving en kleinere uitkerings- en controle instanties (kleinere overheid!) én het geeft iedereen een bestaansminimum. En ja, dat is een politieke keuze, waarvan volgens mij twee van de drie de VVD toch zou moeten aanspreken. Wat mij betreft verdient het basisinkomen meer dan een brief van een slecht geïnformeerd raadslid en bij deze bied ik wethouder Vliegenhart aan om met hem te kijken naar de mogelijkheden voor een experiment in Oost!