The House of Bodega is een bastion van steun en empowerment voor de queer gemeenschap. Ze organiseren inspirerende workshops voor queer jongeren, waarbij de nadruk vooral ligt op het versterken van de jonge ballroom community. Met “The Bodega University” creëren ze een ruimte waar onderwerpen zoals seksuele gezondheid, stigma’s, verslaving en dakloosheid onder jongeren besproken worden. Dit alles allemaal gefaciliteerd door warme interactie, smakelijk eten en doordachte panelgesprekken. De prijs werd uitgereikt door de Amsterdamse wethouder inclusie en anti-discriminatie Touria Meliani.

Relevanter dan ooit

Met een extreemrechts kabinet in aantocht is de prijs relevanter dan ooit. De gemeenschap moet zich veilig voelen en voor GroenLinks Amsterdam staat buiten kijf dat we in Amsterdam het recht om te zijn wie je bent en te houden van wie je wilt altijd met alles wat we hebben zullen verdedigen.

Jurycommentaar

Juryvoorzitter Dounia Jari over The House of Bodega: “De samensmelting van cultuur, zorg en empowerment maakt het House of Bodega tot een essentieel onderdeel van de queer gemeenschap in Amsterdam en daarbuiten. Een plaats waar diversiteit wordt gevierd en iedereen welkom is. De jury feliciteert The House of Bodega van harte met de verkiezing als het Roze Lieverdje 2024.”

Bob van Schijndel

Naast het Roze Lieverdje zelf werd ook een oeuvreprijs uitgereikt aan Bob van Schijndel vanwege zijn tomeloze inzet voor de gemeenschap in Amsterdam. Van Schijndel heeft een imposante staat van dienst als initiatiefnemer van het Homomonument, maar ook als activist voor homo's en prostituee's, oprichter van de actiegroep 'kies een flikker in de raad', gemeenteraadslid, lid van de Eerste Kamer, bestuurslid van de stichting Schorer en nog veel meer.

Tweejaarlijkse prijs

Het Roze Lieverdje is een tweejaarlijkse prijs voor een Amsterdammer of Amsterdamse vrijwilligersorganisatie die zich op bijzondere wijze inzet voor de emancipatie van LHBTIQ+’ers in de stad. De uitreiking is een initiatief van GroenLinks Amsterdam. Online stemden meer dan 1.500 mensen op hun favoriete kandidaat uit vijf genomineerden. Dank aan alle juryleden van het Roze Lieverdje 2024: Dounia Jari (voorzitter), Amjad Almatni, Constance Steenkamp-Faaij, Ossama Abu Amar, Juul van Hoof, Benjamin Caton, Tirza de Fockert, Tania Barkhuis en Dinah Bons.