De gemeenteraadsverkiezingen liggen inmiddels bijna een half jaar achter ons en de stofwolken zijn opgetrokken. We zijn inmiddels ook een half jaar verder in het nieuwe stelsel, niet langer als een stadsdeelraad maar als een bestuurscommissie. Met minder bevoegdheden en financiële middelen en als zogeheten verlengd bestuur. Tijd voor een update hoe het  de GroenLinksfractie vergaat.

Vrij snel na de verkiezingen hebben we met de gehele bestuurscommissie (en dus met alle partijen) een bestuursakkoord gesloten om een richting te geven aan hetgeen we de komende jaren willen doen met elkaar in Amsterdam Oost. Snel daarna zijn we aan de slag gegaan met de gebiedsagenda’s. In de gebiedsagenda’s staan de prioriteiten en ambities per gebied in Oost. Begin juli hebben we de voorlopige gebiedsagenda’s vastgesteld. Voorlopig, omdat het gebiedsagenda’s waren die, door de ons opgelegde tijdsdruk vanuit het college van B&W, niet besproken konden worden met de bewoners, ondernemers en maatschappelijke partners.

Voorlopig, omdat er is afgesproken hierom nog geen rangorde in de prioriteiten aan te brengen. Voorlopig, omdat we vooral nog met zoveel mogelijk belanghebbenden uit Oost van gedachten willen wisselen, voordat we beslag leggen op budgettaire ruimte.

De vraag is echter of er budgettaire ruimte is of komt. Want wat was het bericht van stedelijk wethouder Kock: er is geen geld, er komt geen geld en het geld dat in de rompbegroting zit voor de stadsdelen, moet besteed worden volgens het stedelijk college-akkoord. Een akkoord dat de noden van Oost niet kent en dus niet altijd beantwoordt. De vraag doemt op of de stadsdelen hun taak naar behoren kunnen vervullen, als de ogen en oren van de stad. Ogen en oren, maar verder een lichaam dat in een strak, niet passend keurslijf terecht is gekomen.

In Oost zijn we daarom nu druk bezig alsnog budget te krijgen om de gebiedsagenda’s, volledig of ten dele, uit te kunnen voeren. Met vereende krachten zijn we niet alleen de ogen en oren, maar ook de mond van het stadsdeel. Een mond die vraagt om specifieke antwoorden op specifieke vragen in de gebieden van Oost, en om daarvoor flexibel budget te krijgen. Want we moeten nu van gebiedsagenda’s naar uitvoering en met lege handen is uitvoering lastig.

Dit jaar is het, door de stelselwijziging, nieuw en onwennig voor iedereen. Daarom zijn we met de hele bestuurscommissie bezig om voor volgend jaar een proces af te spreken met genoeg ruimte en tijd voor inspraak van het begin tot eind.

We gaan de komende periode benutten om met zoveel mogelijk betrokkenen uit Oost te spreken over de gebiedsagenda’s en over de uitvoering hiervan. Om met elkaar te kijken waar de nood hoog is of welke ambitie voorrang moet krijgen, om met elkaar keuzes te maken om met de beperkte financiële middelen tot de beste keuzes voor Amsterdam Oost te komen. We zien jullie hopelijk snel!