Voor de herinrichting van het Oosterpark in Engelse landschapsstijl zou ongeveer een kwart van de daar groeiende bomen gekapt moeten worden. Dit leidde tot onbegrip bij bewoners van stadsdeel Oost. Nevin Özütok, portefeuillehouder namens GroenLinks, legt in onderstaande brief uit waarom de geplande activiteiten (in licht gewijzigde vorm) juist goed zijn voor het park.

Beste mensen,

Als GroenLinks portefeuillehouder ben ik geraakt door de discussie die ontstaan is over de renovatie van het Oosterpark. Daarom wil ik op deze plek het echte verhaal hierachter vertellen.

Na 20 jaar is grootschalige renovatie hard nodig voor kwaliteitsverbetering van het park, en helaas ook het kappen van bomen. Met mijn groene hart en liefde voor bomen én het Oosterpark kap ik uiteraard niet zomaar, maar wil ik ruimte maken voor de gezonde ontwikkeling van bomen en het park als geheel.

De afgelopen 20 jaar is het Oosterpark onvoldoende onderhouden en heeft de natuur haar gang kunnen gaan. Allerlei struiken en zaailingen zijn uitgegroeid tot bomen. Ook hebben verzakking van de bodem en een hoge grondwaterstand schade toegebracht aan de bomen. Het grootste gedeelte van de bomenkap vindt dan ook plaats omdat bomen ziek zijn en/of ontstaan zijn vanuit wildgroei.

Daarnaast moeten er bomen wijken voor het ontwerp van de herinrichting. Dit vind ik geen fijne zaak. Vanaf de ontwerpfase heb ik aanpassingen in de padenstructuur gedaan om waardevolle Platanen te behouden, en is er een Vleugelnootboom verplaatst. Verder heb ik een aantal concessies gedaan aan de herinrichting, waardoor 11 bomen minder worden gekapt (o.a. kastanjes) en de eikenrij blijft staan.

Het nieuwe ontwerp voor het Oosterpark is ontstaan door zorgvuldige afstemming met de buurt. De stadsdeelraad heeft unaniem met dit ontwerp ingestemd. Ons doel is een betere en duurzame herinrichting van het Oosterpark. De verzakking van het park wordt aangepakt en de waterhuishouding wordt verbeterd. Het park wordt mooier, met meer diversiteit aan bomen. Er komt meer kleur en geur, zoals buurtbewoners graag wilden.

Natuur in de stad heeft onderhoud nodig. Hiervoor moeten bestaande bomen soms wijken, dat is niet leuk maar soms nodig. Voor de gekapte bomen worden elders nieuwe bomen geplant. Voor mij is het belangrijk dat opgeteld het saldo positief is, dan is het pas in balans.

Als portefeuillehouder Openbare Ruimte, Milieu en Water zet ik mij in voor een groene en gezonde leefomgeving in stadsdeel Oost. Aan het eind van deze bestuursperiode zullen er meer bomen in stadsdeel Oost staan dan toen ik in 2010 begon. En daar ben ik trots op!

Nevin Özütok