Knalgroene steltlopers en zelfgemaakte brownies: de Amsterdamse afdeling van GroenLinks organiseerde vandaag een drukbezochte GroenLinks picknick in het Westerpark. Tijdens de bijeenkomst maakten wethouder Andree van Es en de Kamerleden Liesbeth van Tongeren en Jesse Klaver waarom een groener en socialer Nederland alleen mogelijk is met een sterk GroenLinks. Voorbijgangers en andere geïnteresseerden konden, onder het genot van een broodje en een drankje, met hen in gesprek.

Voordat men in gesprek kon, voelde gespreksleider Ruben Maes de kandidaat-kamerleden stevig aan de tand. Kamerlid Jesse Klaver, nummer vier op de lijst, gaf tijdens dat gesprek aan waarom GroenLinks socialer is dan de SP en PvdA:

“Natuurlijk stonden we begin dit jaar met de SP en PvdA op de manifestatie Een Beter Nederland. Maar het is jammer dat zij niet alle sociale punten doorvertalen in hun plannen. Bij de SP gaan 300.000 banen verloren, en de plannen van de PvdA zet 100.000 mensen aan de kant. Dankzij onze vergroening van de belastingen zorgen we voor 200.000 extra banen. Dat is niet zomaar sociaal, dat is sociaal op een groene manier.”

 

Liesbeth van Tongeren maakte duidelijk waarom Europa zo belangrijk is voor een groene partij:

“Voor een echt groene wereld en een goed dierenwelzijnbeleid moet je over de grenzen durven kijken. De rivieren die door Nederland stromen, stromen daarvoor ook door andere landen. Als die andere landen de rivieren vervuilen, gaan in Nederland de vissen dood. Dankzij de afspraken die op Europees niveau zijn gemaakt, gaat het nu weer beter met de biodiversiteit in de rivieren. Europese en Internationale afspraken zijn zo belangrijk, ook voor een groener Nederland.”

 

Wilt u ook een vraag stellen aan een van de (kandidaat-)Kamerleden van GroenLinks? Ze reizen door het gehele land. Kijk dus in de agenda om te zien wanneer ze bij u in de buurt zijn.

Tekst: Jos Olsthoorn