GroenLinks is dinsdagavond 23 september in aanvaring gekomen met de stadsdeelvoorzitter in Oost. Oorzaak: zijn plannen met het Flevopark. Meerbelangen en SP hebben ook twijfels bij de voorgestelde tijdelijke oplossingen voor evenementen tijdens de renovatie van het Oosterpark.
In 2015 gaat het Oosterpark voor een jaar dicht omdat er ingrijpend onderhoud wordt gepleegd. Vijf jaarlijkse evenementen moeten uitwijken naar andere locaties. Stadsdeelvoorzitter Ivar Manuel stelt voor het grootste evenement, Keti Koti, te verhuizen naar Park Frankendael. Het meest luidruchtige evenement, Festival Appelsap, kan wat hem betreft in het Flevopark worden gehouden. GroenLinks vindt dit een heel slecht idee.
Aisha Schol van GroenLinks verduidelijkte 23 september in de voorbereidende vergadering van de Bestuurscommissie dat er in Oost een goed evenementenbeleid bestaat. Dat is in 2012 vastgesteld door de vorige deelraad. Aisha Schol, namens GroenLinks: "Voor de locaties in het stadsdeel zijn twee jaar geleden locatieprofielen opgesteld. Daarin staat duidelijk wat er wel en niet op een plek kan. In het Flevopark kun je geen grote evenementen organiseren met luide muziek en zware bassen, want dat verstoort de ecologie. Niet zo moeilijk te begrijpen, als je bedenkt dat het Flevopark deel uitmaakt van de provinciale ecologische hoofdstructuur. Als vervolgens blijkt dat de evenementen in het Oosterpark eenmalig naar een andere locatie moeten, lijkt het me logisch dat het stadsdeel samen met de organisatoren naar alternatieven gaat zoeken, op basis van de bestaande locatieprofielen. Ik zou dan zeggen: de grote, luidruchtige festivals doen we bij voorkeur niet, ook niet eenmalig, in het Flevopark. Daarvoor is het park te waardevol. Maar omdat Appelsap graag wil verhuizen naar het Flevopark, moet dat dan ook maar gebeuren, volgens de stadsdeelvoorzitter."
Er zijn uitstekende alternatieven voorhanden, bijvoorbeeld sportpark Drieburg, Middenmeer Voorland of het Zeeburgereiland. En er liggen geen inhoudelijke argumenten op tafel waarom deze alternatieven niet benut kunnen worden. Het is GroenLinks onduidelijk waarom de stadsdeelvoorzitter, zonder overleg met betrokken bewoners, de verschillende verenigingen die de parken een warm hart toedragen en de organisatoren, wenst af te wijken van het beleid. De stadsdeelvoorzitter heeft, ondanks herhaaldelijke verzoeken van de GroenLinks fractie, de noodzaak om af te wijken van de bestaande locatieprofielen niet aangegeven.
Tijdens de vergadering van 23 september bleek dat Meerbelangen en SP de zorgen deelden. GroenLinks gaat het er niet om festivals te verbieden of weg te jagen uit Oost. De fractie is voorstander van levendigheid in het stadsdeel, en voor evenementen. Maar graag op de juiste plek.
Lees ook het artikel in de Telegraaf van 25 september: