Koen, vertel eens, waarom heb jij je 15 jaar geleden aangesloten bij GroenLinks?

Ik was al van jongs af aan geïnteresseerd in politiek en heb van huis uit een groot gevoel voor maatschappelijke problemen meegekregen. Zowel op het gebied van klimaat, sociaaleconomische ideeën en sociaal-culturele ideeën kwam ik er al snel achter dat GroenLinks de partij is die het dichtst bij mijn eigen overtuigingen staat. GroenLinks durft echt een stip op te horizon te zetten en geeft een antwoord op de vraag: Waar willen we als samenleving heen? Ik vind het belangrijk om samen te streven naar een ontspannen samenleving, waarin een ieder zichzelf kan zijn, en waarin we keihard werken aan gelijke kansen voor iedereen en tegelijkertijd onze wereld ook leefbaar achterlaten voor generaties na ons.

 En wat spreekt jou het meest aan in het verkiezingsprogramma ‘Tijd voor nieuw realisme’?

Ik vind het een compleet verkiezingsprogramma, maar als ik écht moet kiezen dan vind ik het aanpakken van klimaatverandering het belangrijkste. Het is nu echt tijd om hier stappen te gaan zetten. Het is bijvoorbeeld gek dat er nog steeds zo veel vluchten vanaf Schiphol naar buurlanden gaan. Ik ben blij met de inzet van Suzanne Kröger op #MeerTreinenMinderVliegen. Daarom hoop ik ook echt dat GroenLinks in een volgend kabinet het verschil kan gaan maken in de aanpak van de klimaatcrisis.

Hoe speelt dit in jouw eigen buurt, Amsterdam Oost?

Ook in Amsterdam is het bijvoorbeeld vanzelfsprekend om korte ritjes nog steeds met de auto te maken. We zouden er eigenlijk naar moeten streven om alle verplaatsingen met een afstand van minder dan 15 kilometer met de (elektrische) fiets of het openbaar vervoer te doen. Hier bij mij om de hoek is de Wibautstraat, een 4-baansweg waar automobolisten heel makkelijk dwars door de stad naar Noord kunnen. Daar is nog een wereld in te winnen en ik wil me daar graag voor inzetten.