Feest, overlast, ecologie, inspraak en communicatie, en heel veel Appelsap.

Na wekenlange polarisatie in vele media tussen voor- en tegenstanders van het festival Appelsap konden we eindelijk overgaan tot vastlegging in de deelraad van de evenementennota. Oost heeft een rijk aanbod aan evenementen en festivals, wel 200 per jaar, groot & klein. Voor velen is dat een feest, voor anderen een bron van ergernis. De evenementennota stelt vrij gedetailleerd vast waar hoeveel festivals mogen plaatsvinden, en hoe grootschalig die mogen zijn. Het is goed dat hiermee duidelijkheid komt voor bewoners, festivalorganisatoren en alle andere belanghebbenden. Bijzonder is dat de mogelijkheden en beperkingen voor een groot aantal specifieke locaties nauwkeurig zijn vastgelegd, rekening houdend met het karakter en de kwetsbaarheid ervan. Vier zaken waren in onze ogen echter in het voorstel nog niet goed geregeld:

De toegestane belasting van het Oosterpark was in onze ogen te groot, de ecologische waarde en rust van Park Frankendael niet voldoende beschermd, het aantal toegestane festivals in het Diemerpark niet beperkt, en de voorschriften over communicatie met de buurt was niet voldoende geregeld. Allevier deze wensen zijn tot ons genoegen ingewilligd. Na bespreking in de commissie heeft portefeuillehouder Jeroen van Spijk op ons verzoek al twee aanpassingen aangebracht voor de definitieve versie; de twee andere wensen hebben we per amendement voor elkaar gekregen in de raadsvergadering van 18 september.

Goed aan de nota is dat voor parken de ecologische waarde ervan sterk is meegewogen. In het Flevopark mogen bijvoorbeeld geen grote evenementen worden gehouden en is het toegestane aantal gemaximeerd. Bovendien wordt het aantal festivals in het Flevoparkbad daarop in mindering gebracht. Ook in het Diemerpark zijn grote evenementen niet toegestaan. Voor dit park was echter in tijdens de bespreking in de raadscommissie nog geen maximum gesteld aan het aantal. Op verzoek van GroenLinks heeft de portefeuillehouder in de definitieve versie expliciet gesteld dat er hooguit drie middelgrote evenementen per jaar mogen worden georganiseerd.

In Park Frankendael was onze ingreep nog groter. Frankendael is de enig overgebleven 17e eeuwse buitenplaats in Amsterdam, met een historische stijltuin, botanische tuinen en een moeras. Het maakt deel uit van het ecolint. Wij willen de ecologische waarde en de rust daar beschermen. In

het voorstel van het Dagelijks Bestuur waren echter maar liefst vijf ‘grote evenementen’ toegestaan; dat zijn festijnen waarbij het aantal bezoekers niet is gelimiteerd, en tot in de vele duizenden kan oplopen, waarmee de deur wordt open gezet voor popconcerten of vergelijkbaar belastende festivals. In een amendement op initiatief van GroenLinks, samen met PvdA en de VVD ingediend, gesteund door alle partijen behalve D66, is de mogelijkheid voor deze grote evenementen geheel geschrapt.

Dan het Oosterpark. De beroering is zo hoog opgelopen dat zich voor de raadsvergadering rijen insprekers hadden aangemeld, diverse kranten erover berichtten, AT5 in de aanslag stond en Appelsap met een petitie met ruim 2.000 handtekeningen kwam aanzetten. GroenLinks staat op het standpunt dat de reeks van evenementen die in de zomer in het park voorbij trok dit jaar teveel overlast met zich meebracht. Weekenden achtereen werd er muziek gemaakt, duizenden bezoekers kwamen feestvieren, grasvelden werden aangetast en veel te laat hersteld. En als druppel die de emmer deed overlopen werd voor Appelsap een groot deel van het park vijf dagen afgesloten, inclusief een flink aantal ingangen. In een amendement, ingediend met PvdA en een schoorvoetende D66, hebben we bedongen dat in de nota is opgenomen dat het komende jaar nog slechts één enkel festival het park gedeeltelijk mag afsluiten en dat de organisatie ervan zich daarbij aan een heel aantal afspraken houdt. Daarbij is met name een goede communicatie met buurtbewoners een expliciete voorwaarde. Portefeuillehouder Van Spijk had op ons verzoek al in de nieuwe versie opgenomen dat een evaluatie van bevindingen van festivalorganisatoren samen met buurtbewoners en andere betrokkenen volgend jaar weer aan de raad wordt voorgelegd. Zo kunnen we op grond van hun ervaringen de nota over een jaar zonodig aanpassen. Samen met de PvdA dienden we bovendien een amendement in waarin de plicht van festivalorganisatoren tot het informeren van de buurt nader is uitgewerkt. Appelsap is dus volgend jaar, zij het in afgeslankte vorm en onder duidelijke voorwaarden, nogmaals welkom in het Oosterpark.

Nu ligt er in onze ogen een uitstekende evenementennota. Al onze amendementen zijn aangenomen, en voor de gevoeligste locaties komt er over een jaar een moment van heroverweging.