Borneo-eiland met uitzicht op Cruquius-eiland GroenLinks Amsterdam Oost OHG
Borneo-eiland en Cruquius-eiland buurttop OHG column Rick Vermin

Elke buurt een buurttop!

Afgelopen zaterdag was de eerste buurttop van het Oostelijk Havengebied. 150 mensen kwamen vier uur lang bij elkaar op een zonnige zaterdagmiddag in pakhuis de Zwijger om na te denken over hoe zij het Oostelijk Havengebied zien in 2025. Een goed jaartal want het is dichtbij genoeg, nog maar 6 jaar, om te kunnen overzien en ver weg genoeg om niet over die ene kapotte lantaarnpaal te praten. Bovendien viert Amsterdam dan haar 750 jarig bestaan.

Het is geweldig om zoveel enthousiasme en betrokkenheid te zien, dat buurtbewoners zelf een visie ontwikkelen wat ze willen met hun buurt. Bewoners weten tenslotte prima wat werkt en wat nog nodig is. En als elke buurt dat zo goed weet te organiseren dan bouwen we met elkaar aan steeds betere buurten en daarmee aan een steeds beter Amsterdam. Er waren talloze gesprekstafels met uiteenlopende onderwerpen, van winkelcentrum Brazilië en de wensen en mogelijkheden daar tot van het aardgas af gaan en hoe doe je dat dan? Van openbare ruimte en de behoefte aan meer groen tot de identiteit van het Oostelijk Havengebied. Maar ook over wonen en over ouder worden en blijven wonen in je eigen wijk.

Ik kon helaas niet de hele middag aanwezig zijn, maar ik heb een hoop goede en positieve gesprekken gehoord. Aan een tafel werd eerst opgehaald wat de mooiste plekjes zijn van het gebied en waarom. Leuk om te horen en als oud bewoner van het Oostelijk Havengebied zaten er voor mij ook verrassingen tussen, die ik zeker nog ga opzoeken. Buurtcoöperatie Oostelijk Havengebied organiseerde deze middag en wat gun ik elke buurt zo’n groep mensen die zich met ziel en zaligheid inzet voor de buurt. Als je zoveel mensen weet te enthousiasmeren zit je op de goede weg. Qua diversiteit van aanwezigen valt er nog wel wat te winnen, de jongeren en de buurtbewoners van kleur waren zo op het oog wat ondervertegenwoordigd, maar voor de eerste keer niets dan lof.

Dank Jos, Meta, Aad, Rian, Marjan, Rob, Lenny, Irene en vele anderen die ik nu te kort doe voor de geweldige organisatie en inspiratie. Alles dat zaterdag is opgehaald zal verwerkt worden tot een gemeenschappelijke visie op het Oostelijk Havengebied in 2025. En dit zal dan feestelijk gepresenteerd worden op het van Eesterfestival op 22 juni. Ik ben er in ieder geval bij, u ook?