In het oude schoolgebouw aan het Javaplantsoen is sinds 2019 de Maya Angelou Opvang gevestigd: een opvanglocatie voor 24 ongedocumenteerde vrouwen en een ‘crisisbed’, die onderdeel uitmaakt van de 24-uursopvang voor ongedocumenteerden van de Gemeente Amsterdam. De vrouwen komen uit allerlei windrichtingen: van Eritrea en Ethiopië, Zuid-Afrika en Burundi tot Suriname en Iran. Ondanks deze grote verschillen wonen ze samen in het pand in de Indische Buurt, waar ze persoonlijke begeleiding krijgen, hen een luisterend oor wordt geboden, en soms ook wordt bezien of verdere juridische stappen voor het verkrijgen van asiel nog mogelijk zijn. Daarnaast is er ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Het allerbelangrijkste is echter dat de vrouwen rust vinden om een gevoel van controle over hun leven te krijgen, na te denken over de mogelijkheden en keuzes die voor ze liggen, en daar zelfbewust over te beslissen. 

 

Anouk van Nuland, wooncoördinator en persoonlijk begeleider, leidt ons rond door het pand, dat met frisse kleuren en een muurschildering in de huisstijl van de opvang warm oogt, ondanks dat dit type opvang volgens de wetgever een sober karakter dient te hebben. De vrouwen zijn niet thuis terwijl we rondgeleid worden langs slaapkamers (die uiteraard gesloten blijven uit privacy-overwegingen), gedeelde keukens en huiskamers. Sommige van de vrouwen zijn bij dagbesteding, anderen hebben afspraken met begeleiders of casemanagers. Die ondersteuning staat bij de Maya Angelou Opvang centraal: de vrouwen staan voor de belangrijke keuze hoe verder te leven, met, maar soms ook zonder een toegewezen status als asielzoeker. Naast de meer praktische ondersteuning bij die keuzes in de vorm van juridische hulp, is daarom het stimuleren van zelfredzaamheid belangrijk, maar zeker ook activiteiten die zelfvertrouwen te vergroten en zingeving bieden. Die ondersteuning krijgt allerlei vormen, zoals in sportles, fietslessen van BOOST of een kapperscursus. Ook vrijwilligers uit de buurt helpen hierbij mee, bijvoorbeeld door als taalbuddy met de vrouwen Nederlands of Engels te oefenen.

 

Wat Anouk nog een mooie toevoeging zou vinden aan deze nu al belangrijke opvanglocatie is een mogelijkheid voor vrouwen met kinderen om een plek te vinden om zich te bezinnen op de toekomst. Dat is nu bij de Maya Angelou Opvang nog niet mogelijk, maar zou een goede toevoeging zijn aan wat er nu mogelijk is binnen het Programma Ongedocumenteerden van de Gemeente Amsterdam. Dat programma, dat onderdeel uitmaakt van het proefproject Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV) dat op 1 juli 2019 startte, wordt in de zomer van 2022 geëvalueerd.

 

Meer weten over de Maya Angelou Opvang? Kijk op de site of help mee