Het eerste onderwerp ging over de ‘Tiny Forests’ of bosplantsoenen. In augustus 2019 heeft de stadsdeelcommissie een ongevraagd advies ingediend bij het bestuur van ons stadsdeel. In dit advies werd gevraagd om per gebied een locatie ter grootte van een half tennisveld aan te wijzen om deze om te zetten in een klein bos. De stadsdeelcommissie heeft daarna mogelijke locaties voorgesteld. Deze locaties zijn onderzocht en uit dat onderzoek zijn drie locaties naar voren gekomen: Jeugdland, het Theo van Goghpark en de hondenuitlaatzone in het Diemerpark. In deze vergadering wordt de commissie nu gevraagd om twee locaties te kiezen. Tijdens de vergadering vertelt Daphne namens GroenLinks dat wij blij zijn met het plan en volgens ons het Theo van Goghpark en Jeugdland prioriteit zouden moeten hebben. Maar we zouden graag nog een stapje verder gaan. Daphne vraagt aandacht voor en vergroening van de Platanenweg en de spoortaludzones in Oud-Oost. En Daphne vraagt om te kijken naar mogelijkheden om het dak van de Piet Heintunnel te vergroenen. 

Na een korte bespreking is de Stadsdeelcommissie het eens: Jeugdland krijgt een bosplantsoen. En het Theo van Goghpark ook, als uit het participatietraject blijkt dat bewoners en gebruikers dat ook graag willen.

Daarna gaat het over het ‘boekje opgave groen’. De stadsdeelcommissie heeft gevraagd om een overzicht te krijgen over de stand van zaken van de opgave groen in Oost. Het bestuur van het stadsdeel heeft dat overzicht nu aan de stadsdeelcommissie gegeven, maar vraagt ook om advies. Het stadsdeel kan niet alles tegelijk uitvoeren, en daarom moeten er keuzes gemaakt worden. Welke van de volgende onderwerpen zouden we graag als eerste aanpakken?

 
-    Vergroenen stenige pleinen;
-    Natuurinclusieve kades en oevers;
-    Netwerk groene wandelroutes;
-    Omvormen bestaand groen voor hogere biodiversiteit.

Koen voert namens GroenLinks het woord. Koen vertelt dat onze fractie dit een lastige keus vindt. Waarom kiezen? Groen moet in het geheel echt een prioriteit zijn. Uit onderzoek blijkt dat het er niet zo goed voor staat met groen in Amsterdam Oost. Als we dan toch moeten kiezen, denken we dat dit beter per gebied geregeld kan worden. Per gebied verschilt de groenopgave heel erg en maatwerk is dan ook belangrijk. Koen: “Groen moet passen bij de buurt.”

De bestuurder geeft aan dat het lastig is om per gebied een andere prioritering te gebruiken, omdat sommige onderdelen de gebieden overstijgen en het goed is om bepaalde zaken op grotere schaal aan te pakken. 

Wij begrijpen dit en zijn blij dat we aandacht hebben kunnen vragen voor de verschillen tussen de gebieden. De stadsdeelcommissie stemt in met het advies en we vinden het goed om te horen dat het stadsdeel nu aan de slag gaat met het vergroenen van stenige pleinen en natuurinclusieve kades en oevers.