Het stadsdeel gaat de groeiomstandigheden van de 608 bomen die op IJburg tussen de parkeervakken staan, verbeteren. Onder de bestrating van de parkeervakken worden zogeheten boomkratten aangebracht, die worden gevuld met speciale bomengrond. De bomen kunnen zich hierdoor beter ontwikkelen.

Door het gewicht van de auto’s in de parkeervakken is de grond rondom de boomwortels in de afgelopen jaren compacter geworden. De bomen krijgen hierdoor minder zuurstof, waardoor hun groei wordt geremd. Door boomkratten onder de bestrating van de parkeervakken te plaatsen, wordt het gewicht van de auto’s beter verdeeld. De boomkratten worden gevuld met speciale, verrijkte bomengrond, waardoor de bomen zich nog beter kunnen ontwikkelen. Nog een voordeel van de boomkratten: de wortels komen niet meer aan de oppervlakte, waardoor schade aan de bestrating door wortelopdruk wordt voorkomen.

Nevin Özütok, stadsdeelwethouder Openbare Ruimte en Groen: “Het is mooi dat we deze techniek hier kunnen toepassen om te zorgen dat de bomen zich optimaal kunnen ontwikkelen. Gezonde en goed groeiende bomen zijn heel belangrijk voor een prettige leefomgeving, zeker in een jonge wijk als IJburg.”

17.500 vierkante meter

In totaal wordt er 17.500 m2 aan boomkratten aangelegd. De boomkratten zijn gemaakt van gerecycled kunststof. Ze zijn zo sterk dat ze per vierkante meter 1400 ton aan gewicht kunnen dragen. Zelfs zware vrachtwagens kunnen van de parkeerhavens gebruik maken zonder dat dit gevolgen heeft voor de bomen of de bestrating.

Het werk is inmiddels gestart. Om tijdens het werk in een straat zoveel mogelijk parkeervakken beschikbaar te houden, werkt de aannemer in meerdere straten tegelijk, zodat per straat slechts enkele parkeervakken tegelijk worden opgebroken. Als alles volgens planning verloopt, is het werk eind september klaar.