Het Bestuurlijk Overleg Migranten Organisaties (BOMO) blijft bestaan. In de raadsvergadering van 18 december werd de verordening op het BOMO besproken, omdat die dreigde te vervallen als we geen nieuwe verordening voor heel stadsdeel Oost in zouden stellen. Het BOMO kreeg in 2008 zijn formele beslag in voormalig Oost/Watergraafsmeer, en was nog niet aangepast aan de stadsdelenfusie. Het DB stelde voor de verordening nu maar te laten vervallen.

In het BOMO, dat informeel al veel langer bestaat, is een groot aantal organisaties met een islamitische achtergrond verenigd, en de verordening geeft hun het recht gevraagd en ongevraagd advies te geven aan deelraad en DB. In deze bestuursperiode wordt het welzijnsbeleid hervormd, en dat geldt ook voor het BOMO.

De bedoeling is dat het BOMO opgaat in de Adviesraad Diversiteit, om zo een breder platform te creëren, waarin ook andere vormen van diversiteit een plaats hebben dan alleen die op grond van etniciteit of religie. Daar kan GroenLinks zich in vinden.

Wat blijkt is dat ook de organisaties uit het BOMO daaraan mee willen werken: ze zijn onder meer in gesprek met leden van het COC voor de vorming van die nieuwe Adviesraad Diversiteit. Dat is een niet-vanzelfsprekende ontwikkeling die GroenLinks bijzonder positief vindt.

De verordening is indertijd ingesteld als formele erkenning van een al langer bestaande overlegstructuur. Formalisering versterkt erkenning. Erkenning van het belang van inbreng van migranten en andere minderheden bij het stadsdeelbeleid is betekenisvol en draagt bij aan motivatie van de vrijwilligers die hieraan deelnemen.

In deze tijd waarin de rol van vrijwilligers steeds belangrijker wordt en het stadsdeel hiervoor in het beleid zelfs speciaal het begrip 'Civil Society' heeft ingevoerd ligt het niet voor de hand om die adviesraad hun formele positie te ontnemen. Wij waarderen de inzet van groepen vrijwilligers in de samenleving en willen die serieus nemen.

De fractie van GroenLinks wil dat het BOMO blijft bestaan zolang die diversiteitsraad nog niet met een verordening in beleid is verankerd. Hiertoe formuleerden wij een amendement. In de Commissie-bespreking van de deelraad vond GroenLinks alleen de SP aan haar zijde. Bij de bespreking in de raad echter kregen we de gehele raad, behalve de VVD, uiteindelijk met ons mee.

Lees hieronder het door Ardine Nicolaï namens GroenLinks Amsterdam Oost ingediende amendement: