Tekst zoals uitgesproken door de plaatsvervangend Fractievoorzitter van GroenLinks Oost Carlo Edel, tijdens de algemene beschouwingen in Stadsdeel Oost bij de behandeling van de Perspectievennota 2012.
Het gehele verslag is terug te zien via : http://oost.notubiz.nl/?Commissie=908

Voorzitter,
Voor ons ligt de Perspectievennota, waarin op hoofdlijnen de financiële kaders voor het komende begrotingsjaar staan en ook het meerjarenperspectief. Om met dit laatste te beginnen:
GroenLinks is boos en verdrietig tegelijk over het besluit dat afgelopen week in de Tweede Kamer, met steun van een aantal ook hier vertegenwoordigde partijen, is genomen om de stadsdelen af te schaffen.

GroenLinks is boos en verdrietig tegelijk over het besluit dat afgelopen week in de Tweede Kamer, met steun van een aantal ook hier vertegenwoordigde partijen, is genomen om de stadsdelen af te schaffen. Wij vinden dat Amsterdammers hun eigen bestuursvorm moeten kunnen kiezen, zonder bemoeienis van Den Haag. Daarnaast hebben de stadsdelen de afgelopen jaren hun bestaan bewezen. De afgelopen tijd hebben wij als stadsdeel veel tijd en energie gestoken in het ontwikkelen van een buurtgerichte denk- en werkwijze en het werken met indicatoren, om zodoende gericht en efficiënt aan de leefbaarheid van de verschillende buurten in Oost te kunnen werken: maatwerk. Het is maar de vraag of dit maatwerk straks ook zal plaatsvinden als de stadsdelen zijn opgeheven.

In dat verband:

GroenLinks is met buurtcijfers, buurtbegrotingen en buurtplannen, maar hoe verhoudt een en ander zich tot één stad, één opgave,  en de Kadernota 2013? Als raad weten wij niet wat het bestuur momenteel bespreekt met de centrale stad, wij willen daar graag van op de hoogte gehouden worden.

Ook is het verbijsterend dat, nadat wij met veel inzet, energie en ook aanzienlijke kosten een succesvolle fusie van twee stadsdelen tot stand hebben gebracht, wij nu moeten constateren dat we de vruchten van deze investering niet meer zullen mogen plukken. Dat is niet efficiënt omgaan met overheidsgeld.

Dit slechte besluit heeft misschien ook gevolgen voor onze perspectieven zoals in deze nota neergelegd. Mijn vraag aan de portefeuillehouder is dan ook:

Heeft dit besluit tot afschaffing van de stadsdelen naar uw mening consequenties voor deze perspectievennota. Zo ja, welke?

Voorzitter,

We hebben, ondanks tegenslagen zoals MuzyQ, de begroting op orde, waarvoor hulde. De risico’s zijn in beeld gebracht en het is nu een kwestie van de vinger aan de pols houden. De economische crisis zal, zoals het er naar uit ziet, nog wel even aanhouden. Daarom is het belangrijk dat wij blijven investeren in de buurten en dat wij blijven zorgen voor  de mensen die het hardst door deze crisis worden getroffen, zoals ouderen met slechts AOW of een klein pensioentje.

Voorzitter, in dit verband het volgende:

De afgelopen jaren heeft onze portefeuillehouder, in samenspraak met deze raad, hard gewerkt aan hervormingen in het sociale domein. Deze hervormingen worden nu in uitvoering gebracht. En laten we er geen doekjes om winden: GroenLinks realiseert zich heel goed dat het nieuwe beleid ten aanzien van het sociale domein veranderingen met zich meebrengt die voor groepen mensen allerlei consequenties kunnen hebben. We moeten daar dan ook zorgvuldig in zijn en voor de kwetsbare groepen een vangnet hebben en houden. Van bewoners en organisaties wordt verwacht dat zij meer uitgaan van hun eigen kracht, hun eigen initiatieven. Maar in het kader van de civil-society wordt niet alleen meer verwacht van burgers zelf maar ook van bedrijven, corporaties, organisaties en andere maatschappelijke krachten. Wij hopen, en verwachten, dat er nieuwe allianties en nieuwe zogeheten “communities” gaan ontstaan in de buurten. Wij zullen in dit verband een motie indienen, getiteld: “Buurt communities en participatiebudget”

Wij onderschrijven de keuze van het DB voor kwetsbare buurten en huishoudens en de drie dorpen Amsteldorp, Betondorp en Julianadorp. In deze buurten wonen relatief veel mensen met een laag inkomen. Diverse indicatoren staan in hier het rood.

In wijken zoals de Transvaalbuurt, Dapperbuurt en Indische buurt is er al veel bereikt maar hier zal nu moeten worden doorgepakt. Wij zetten in op verbetering van de veiligheid en op verbetering van de sociale situatie in deze buurten. Wij dienen daartoe samen met de PvdA de motie “Besteding incidentele middelen” in.

Voorzitter,

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Ook in tijden van crisis moeten we vooruit blijven denken en blijven investeren in de jeugd. Voor jongeren is onderwijs van groot belang. Ongeoorloofd schoolverzuim moet worden tegengegaan. Wij dienen daarom samen met D66 de motie “Voortijdig schoolverlaters” in om ongeoorloofd schoolverzuim te gaan onderzoeken en indien nodig voorstellen te doen als maatregelen gewenst zijn.

De jeugd moeten ook kunnen spelen, belangrijk voor hun ontwikkeling. GroenLinks wil meer groene speelplaatsen met bomen, struiken, perken en gras. Wij vragen het DB, samen met D66, om een inventarisatie en een plan van aanpak middels de motie “Groene speelplaatsen / tuinen in Oost”

De jeugd moet sporten, dat is goed voor lichaam en geest. Wij willen daarom dat het DB voortvarend aan de slag gaat met een samenhangend beleid op het gebied van sportaccommodaties, zoals afgesproken. Nu ontstaat er onnodig onrust, bijvoorbeeld over de tijdelijke camping bij het Flevoparkbad. Geef de burger nu snel duidelijkheid over de sportaccommodaties!

In het kader van het bestrijden van overgewicht in zijn algemeenheid komt GroenLinks overigens met een motie getiteld: “Werken aan obesitas”.

De openbare ruimte.

Er is flink bezuinigd op de openbare ruimte. Er is incidenteel geld vrijgemaakt uit het Parkeerfonds ten behoeve van de openbare ruimte. Zou het niet een idee zijn om af te spreken dat een bepaald percentage van het Parkeerfonds structureel kan worden gemaakt?

GroenLinks zou graag zien dat alle buurten van Oost ook werkelijk onderdeel van de stad gaan uitmaken. Dat betekent dat alle buurten op een goede en veilige manier bereikbaar moeten zijn. Voor IJburg is dat helaas nog steeds niet het geval. Beide routes om IJburg vanuit de stad te bereiken, zowel via de Nesciobrug als via de Enneüs Heermabrug, worden als onveilig ervaren door fietsers en door mensen met een beperking. GroenLinks zou graag zien dat beide groepen ten alle tijden op een veilige manier van en naar IJburg kunnen gaan.  Wat mensen met een beperking betreft is het wrang dat IJburg ontwikkeld is als “wijk zonder scheidslijnen”, een wijk waar juist mensen met een beperking zo zelfstandig mogelijk kunnen wonen, maar deze wijk dan niet op een veilige manier voor hen is te bereiken. Wij dienen samen met onze coalitiegenoten de motie “Veilige fietswegen naar IJburg” in.

Een ander probleem voor wat betreft de bereikbaarheid van IJburg, is de onmogelijkheid om de fiets mee te kunnen nemen in tram 26. Was het probleem aanvankelijk dat er maar twee fietsen in deze tram mochten en bewoners daardoor al gauw het nakijken hadden, nu is het zelfs zo dat er in de spits helemaal geen fietsen meer in de tram mogen.  GroenLinks zou graag zien dat de portefeuillehouder druk uitoefent bij de verantwoordelijke partijen zodat het eindelijk mogelijk wordt om meer fietsen mee te nemen in lijn 26.

Voorzitter, nog een andere doorn in het oog:

Nog niet zo lang geleden waren er grootse plannen om het Muiderpoortstation-gebied aan te pakken. Helaas heeft de economische situatie ervoor gezorgd dat deze plannen niet op korte termijn uitgevoerd kunnen worden. GroenLinks wil het Dagelijks Bestuur  vragen om op korte termijn plannen maken om iets te doen aan de veiligheid van het Muiderpoortstation voor de gebruikers en denkt daarbij met name aan de onderdoorgangen. Daarmee kun ook de Eerste Van Swindenstraat en Javastraat beter met elkaar worden verbonden tot één winkelstraat. GroenLinks overweegt hier een motie op in te dienen.

Voorzitter, tot slot:

U kent ons natuurlijk als een groene en sociale partij. GroenLinks is blij met de ontwikkeling van de ecologische zone, met de mogelijk aanleg van een natuureiland bij de camping, met de aandacht voor onze parken. Maar wij willen nog meer groen! Meer groen op IJburg, meer groene daken, open binnentuinen, meer postzegelparkjes en buurtmoestuinen!

De twee jaren die ons nog resten in stadsdeelverband zullen we ons ook blijven inzetten voor duurzame energie en energiebesparing. Ook hergebruik kan daar bij een belangrijke rol spelen. Wij vinden dat kringloopwinkels, in navolging van een aantal andere stadsdelen, een duwtje in de rug verdienen. Wij dienen daarom de motie “Kringloop” in.

Voor wat betreft sociaal ligt er ook een toenemende uitdaging op het gebied van wonen.

Wij blijven ons de komende tijd sterk maken voor 30% sociale woningen bij nieuwbouw, voor aandacht voor bewonersbelangen bij sloop en renovatie en  voor huurdersondersteuning, juist in deze tijden van crisis. Maar ook de problemen van kopers verliezen wij niet uit het oog.

Voorzitter, ik doe hierbij een oproep, namens GroenLinks, aan alle partijen, om de komende twee jaar constructief met elkaar de belangen van de bewoners van Oost te blijven behartigen en ondanks de verminderde financiële armslag voortvarend te blijven werken aan leefbare buurten in Oost.

Ik dank u voor uw aandacht.

Carlo Edel

GroenLinks Oost