Stadsdeel Oost is ambitieus op het gebied van afval scheiden; tot nu toe blijken we bijvoorbeeld topinzamelaar van plastic te zijn. Om te kijken of we daar nog een schepje bovenop kunnen doen, heeft de fractie van GroenLinks bij de Agenda Schoon vragen gesteld over de mogelijkheden om luiers apart in te zamelen.

Luiers en incontinentiematerialen kunnen worden verwerkt tot biogas en compost; zo wordt er meer gerecycled en bovendien scheelt het behoorlijk voor de afvalberg.

In sommige Nederlandse gemeenten wordt er geëxperimenteerd met een aparte afvalbak voor luiers naast glas, papier, textiel en plastic, maar er valt bijvoorbeeld ook nog een slag te slaan in samenwerking met de zorginstellingen.

In de beantwoording van de vragen (zie hieronder) heeft de wethouder laten weten dat er momenteel geen concrete plannen zijn om luiers te scheiden van het restafval. Er is eerst meer onderzoek nodig naar milieuvoordelen en kostenconsequenties en de ervaringen van Nederlandse gemeenten met luierinzameling zijn wisselend. Het dagelijks bestuur heeft aangeven op dit moment het niet op te willen nemen in de Agenda Schoon, maar ze blijft de ontwikkelingen van de markt volgen.

Gezien de wisselende resultaten bij anderen gemeenten is de fractie vooralsnog tevreden met deze antwoorden. Ook wij zullen de technologische vooruitgang van de afvalverwerkingsmethoden scherp in de gaten houden.

 NB. GroenLinks Amsterdam Oost organiseert op vrijdag 27 april een rondleiding door het Afval en Energie Bedrijf. Kijk hier op de website voor meer informatie.

 

Onderwerp:  technische vragen van Groen Links betreffende de aparte inzameling luiers en incontinentiemateriaal en verwerking tot compost.

Geachte fractie van Groen Links, mevrouw Vermeulen,

U heeft een vraag gesteld naar aanleiding van de agendering van de concept-Agenda Schoon in de raadscommissie Openbare Ruimte & Financien van 20 maart a.s. U vraag betreft de aparte inzameling van luiers en incontinentiemateraal en de verwerking tot compost.

We kunnen u vragen als volgt beantwoorden (schuin weergegeven):

Is het DB bekend met de mogelijkheid van verwerking van luiers en incontinentiemateriaal?

Antwoord: Het dagelijks bestuur is bekend met het feit dat er in een aantal Nederlandse gemeenten luiers en incontinentiemateraal apart wordt ingezameld (bv. Zwolle).  Het dagelijks bestuur heeft evenwel geconstateerd dat er in de afgelopen jaren ook diverse gemeenten waren, die met de aparte inzameling van luiers en incontinentiemateriaal  zijn gestopt (bv. Nijmegen, aantal Friese gemeenten). 

Zo ja, is het in Amsterdam Oost op dit moment voor particulieren dan wel bedrijven mogelijk om luiers apart aan te bieden?

Antwoord: Het dagelijks bestuur is niet bekend met de mogelijkheid van de aparte inzameling van luiers en incontinentiemateriaal in stadsdeel Oost. Dit geldt voor zowel particulieren als bij bedrijven (bv. kinderdagverblijven). Wel heeft  Stadsdeel Oost evenals de andere stadsdelen een convenant gesloten met de Koepelorganisatie van Zorginstellingen die in drie jaar hun bedrijfsvoering duurzamer gaan maken. Bij het thema Afval kan dat in de toekomst betekenen dat men kiest om meerder fracties te scheiden zoals incontinentiemateriaal.

Indien het DB bekend is met de verwerking van luiers tot compost, maar dit nog niet mogelijk is in het stadsdeel: wat zijn de overwegingen dit niet op te nemen in de Agenda Schoon en de gescheiden afvalverwerking in Oost?

Antwoord:  het dagelijks bestuur heeft vooralsnog niet overwogen om deze ‘afvalfractie’ op te nemen in de concept-Agenda Schoon. Onderzoek is nodig op Amsterdams niveau (vanwege een stadsbrede aanpak) naar de milieuvoordelen en kostenconsequenties van een dergelijke inzameling (milieurendement), zeker in het licht van de wisselende resultaten bij andere gemeenten (zie antwoord vraag 1).