Preventief fouilleren

GroenLinks wil écht veilige buurten, en is daarom tegen maatregelen die een schijnveiligheid creëren. Preventief fouilleren is zo’n maatregel. Het is ineffectief en gaat ten koste gaat van de bewegingsvrijheid van bewoners. Bovendien leidt preventief fouilleren in de praktijk tot aanhouding op basis van uiterlijkheden. Het stigmatiseert wijken en groepen in de samenleving.

Er zijn andere middelen om buurten veiliger te maken, die niet ten koste gaan van de privacy en vrijheid van burgers. GroenLinks kiest voor goede handhaving en de inzet van bewezen effectieve instrumenten om overlast en geweld te bestrijden. Onder ‘Veiligheid’ leest meer over GroenLinks’ visie op veilige buurten.

In Oost is preventief fouilleren immiddels verleden tijd. Na een jaar lang touwtrekken tussen de gemeente en GroenLinkser Peter van de Wijngaart gooide de burgemeester op 16 december 2013 de handdoek in de ring. Preventief fouilleren in Amsterdam Oost werd met onmiddellijke ingang beëindigd.

GroenLinks blijft het beleid van de burgemeester van dichtbij volgen om een terugkeer van preventief fouilleren te voorkomen.