Rolstoelschouw Oost succes

Op zaterdag 16 juni heeft GroenLinks Oost met medewerking van Onbeperkt Oost een rolstoelschouw gehouden. Ook Assadaaka en de Fietsersbond deden mee. De schouw was een succes. Er zijn een aantal moeilijk begaanbare punten voor rolstoelen in Oost geindentificeerd. De wethouder van Welzijn en Zorg, mevrouw Thesing, reed mee in een rolstoel. Dit heeft meteen tot resultaat geleid.

Zo bleek de nooduitgang voor invaliden bij het net gerenoveerde centrum de Meevaart tot moeilijkheden te leiden. Mensen in een rolstoel moeten twee hoge drempels over om aan de andere kant van de tuin weer veilig op straat te komen. Dit punt zal door het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Oost worden besproken.

In de Eerste van Swindenstraat werd juist het succes van aandacht geven aan toegankelijkheid duidelijk. Daar hebben een aantal winkeliers in overleg met het stadsdeel ijzeren oprij-platen voor hun drempels neergelegd, zodat mensen in een rolstoel hier makkelijk naar binnen kunnen rijden. Dit bleek goed te werken, zie bijvoorbeeld een van de bijgevoegde fotos.

Ook werd duidelijk hoe zeer geparkeerde fietsen de doorgang voor rolstoelers beperken. Hoewel het vaak vanwege de smalle stoepen in Amsterdam moeilijk anders kan, is het voor fietsers goed zich te realiseren dat het netjes parkeren van je fiets echt uitmaakt voor iemand in een rolstoel of met rollator. Het kan het verschil maken tussen net wel door kunnen rijden, of proberen terug te draaien, een plek vinden om de straat over te steken, en de tocht aan de andere kant voort te zetten. 

Daarnaast leidde de schouw tot een hoop interesse van en gesprekken met buurtbewoners. Veel mensen realiseren zich de moeilijkheden van het rijden in rolstoel niet. Door met een stoet voorbij te komen rijden zien mensen ineens dat een hoge drempel op een stoep tot problemen met het oversteken van een straat kan leiden.