Hoe vervuilend is Amsterdam Oost ? Hoe draag je zelf meer bij aan de vermindering van de CO2 uitstoot? Op de nieuwe website Urban Eco Map kun je zien hoe de vlag er in de verschillende stadsdelen in Amsterdam bijhangt. Met verrassende uitkomsten voor de stadsdelen Zeeburg en Watergraafsmeer.

Op de site Urban Eco Map kun je een indruk krijgen van de verschillen tussen de (huidige ) Amsterdamse stadsdelen.( Stand 2008)

Zeeburg doet het gemiddeld over mobiliteit, energie en afval bijna het beste ( 5,421 kg CO2 uitstoot  per huishouden) en het moet alleen het stadsdeel Westerpark voor zich dulden. Oost-Watergraafsmeer doet het op deze drie onderdelen gemiddeld het slechtste van alle stadsdelen( 7,476 kg CO2 uitstoot per huishouden) .

Maar op het onderdeel mobiliteit alleen zakt Zeeburg ineens naar de onderste regionen met 2,160 kg uitstoot per huishouden en doet Oost-Watergraafsmeer het beter met " maar" 2,034 kg uitstoot CO2

Voor energie scoort Zeeburg het beste van alle stadsdelen(2,881 kg), Oost-Watergraafsmeer zakt helemaal naar beneden (met 5,116 kg). Wellicht veroorzaakt door de energieintensieve gebieden als Science Park met zijn enorme computercentra en Overamstel ?

De Zeeburgers hebben gemiddeld wel  meer afval per huishouden 380 kg tegenover Oost-Watergraafsmeer 327 kg. (De gemiddelde grootte van de huishoudens zijn respectievelijk 1,9 en 1,8 persoon.)  Op dit onderdeel scoort Oost-Watergraafsmeer het beste in heel de stad.

Een berekening voor het gemiddelde van de samengevoegde stadsdelen Zeeburg en Oost-Watergraafsmeer levert  6,576 kg CO2 uitstoot per huishouden in Oost. Daarmee scoort het nieuwe stadsdeel  een 10de plaats op de lijst (*) van 13.

Er is dus genoeg werk aan de winkel voor GroenLinks in het nieuwe stadsdeel Oost om  energiegebruik, mobiliteit en afval terug te dringen.

Als je een indruk wilt hebben hoe je je eigen gedrag kunt verbeteren geeft de site je de kans te zien hoe je er voor kunt zorgen dat jouw boom als maar groener wordt.

 

(*) (even aangenomen de gemiddelden voor de andere samengevoegde stadsdelen niet herberekend is)