Afgelopen zaterdag 26 november bezocht GroenLinks Amsterdam-Oost de bewoners van verzorgingshuis de Gooyer. Onder het genot van een bak koffie gingen wij in gesprek.

Café
In het café, dat ook toegankelijk is voor buurtbewoners, startten wij het bezoek. De ene na de andere bewoner druppelde het café binnen. Eenmaal aan de koffie kwam het gesprek op gang. 

Diversiteit aan bewoners
Hoewel de gasten in het café ouderen zijn, is de doelgroep van de Gooyer veel breder. Er is sprake van een mix van ouderen, alleenstaande jonge moeders en mensen met een beperking. In de praktijk blijkt de menging geen echte meerwaarde op te leveren voor de bewoners die wij spraken. Het levensritme is toch te verschillend.

Minder personeel
Uit de gesprekken kwam ook naar voren dat er steeds minder personeel is voor de ouderen. Daarnaast loopt het aantal vrijwilligers terug en zijn het vooral familieleden van de bewoners die voor hen zorgen. Zij voeren ook zorgtaken uit. Er worden minder activiteiten voor bewoners georganiseerd dan vroeger. Dat wordt door sommigen betreurd, maar de bewoners die wij spraken zijn wel erg tevreden over de verpleging en het eten.

Rondleiding
Een dochter van een bewoner nam ons mee voor een rondleiding naar de derde verdieping. Daar kwamen wij in gesprek met verzorgenden. Zij beaamden het tekort aan personeel. Daarnaast konden zij ons vertellen dat cliënten gemiddeld ouder worden, met als gevolg dat zij steeds langer zorg nodig hebben.

Vrolijk en dankbaar
Ondanks bovengenoemde zaken, waren de bewoners vrolijk en waardeerden zij een goed gesprek. Zij vonden het leuk en gezellig dat wij als 'jongelui' een 'bakkie' kwamen doen. Wij werden notabene uitgedaagd voor een potje sjoelen bij ons vertrek. We mogen dus terugkijken op een warm en nuttig bezoek.