In het Pinksterweekend stonden we tijdens een onlinebijeenkomst stil bij alle buurthulp in Amsterdam Oost. We delen graag de belangrijkste punten uit de gesprekken. 

Stijgende vraag naar hulp door coronacrisis

Vanaf het begin van de coronacrisis zagen organisaties als Buurthulp Oost, Buurthuis Archipel, Elthetokerk en Dappere Dames een duidelijke noodvraag in hun netwerken en daarbuiten. Ze kwamen direct in actie en verzorgden de afgelopen tijd wekelijks duizenden maaltijden en maakten groente en fruit beschikbaar. Mensen kwamen het eten gratis halen of kregen het zelfs thuisgebracht. 

Online bijeenkomst

In het Pinksterweekend stonden we tijdens een onlinebijeenkomst stil bij al die buurthulp in Amsterdam Oost. Tim Doornewaard van Samen Vooruit en Malika Frindi van Dappere Dames waren te gast en vertelden over het werk dat verzet wordt. Ze zien dat een aantal groepen de buurtsteun hard nodig hebben: mensen die al een kleine portemonnee hadden, ongedocumenteerden, zzp’ers en mensen met psychische klachten. Alles gebeurt op basis van vertrouwen en iedereen kan bij hen aankloppen, vertellen ze. De verschillende organisaties hebben elk een eigen aanpak en vullen elkaar goed aan. 

Opstekers en kritische noten over de buurthulp

Er kwamen wat kritische noten maar zeker ook opstekers langs. De belangrijkste punten willen we met jullie delen:

- De buurtorganisaties zien dat een deel van de hulp vanuit buurtprofessionals weg is gevallen in de coronacrisis, en zijn daar kritisch op. 

- Raadslid Tirza de Fockert schrok van het feit dat professionele instellingen niet aanwezig waren tijdens het begin van de crisis, en praat graag door met Malika en Tim hierover.

- Meer mensen en organisaties lijken elkaar door de coronacrisis te kunnen vinden. Er wordt veel samengewerkt tussen de buurtorganisaties, maar ook met lokale ondernemers. 

- Naast een warme maaltijd die veel mensen net even wat makkelijker de maand doorloodst, is er ook een sociale functie. Soms doet even contact (op afstand natuurlijk) al wonderen, en de stap naar hulp, mocht dat nodig zijn, is door de korte lijntjes sneller gemaakt.

- Met de vrijwilligers gaat het heel goed: er hebben ontzettend veel mensen geholpen. Met een speciale nadruk op, zoals Malika het noemde, ‘de jongens die we normaal zien als rotjochies’, die nu hun steentje bijdragen door maaltijden rond te rijden op hun scooters. Zij verdienen het vanwege alle negatieve berichtgeving om extra in het zonnetje gezet te worden!   

-Het is duidelijk dat het gratis weggeven van zo veel voedsel niet eeuwig kan duren, maar dat naar verwachting de rijen voorlopig alleen maar langer gaan worden. Samen Vooruit lanceert heel binnenkort samen met alle buurkeukens het nieuwe maaltijdenproject, waarbij iedereen voor 6 euro een lekkere maaltijd van de buurkeukens kan krijgen. Daarvan wordt ook 1 gratis maaltijd voor iemand anders betaald. Hier horen we binnenkort meer over.

- Stadsdeelcommissielid Maria Mos vroeg wat wij als buurtbewoners en GroenLinkers kunnen doen? Er werd geantwoord dat helpende handjes altijd welkom zijn en dat bij deze organisaties de deur ook altijd openstaat voor koffie.

Update vanuit de Stadsdeelcommissie

De vier leden van de Stadsdeelcommissie namens de Indische Buurt en het Oostelijk Havengebied hebben dit op 8 juni inmiddels besproken. Het ging over de toekomst en hoe het stadsdeelbestuur kan helpen. Hieruit kwam onder meer naar voren dat het stadsdeel dringend op zoek moet naar een vervangende locatie voor As-Sadaaka, die momenteel onthand zijn omdat zij hun ruimte niet kunnen gebruiken. 

 

Meer weten over het maaltijdinitiatief van Tim Doornewaard, en meteen een maaltijd laten bezorgen? Ga dan naar: https://www.hetkeukencollectief.org/