Hoe komt het plan voor zo’n park tot stand? En wat moet er allemaal gebeuren in de periode tussen het eerste idee en de uiteindelijke opening? Eline en Merel gaven antwoord op de vragen, en bieden inspiratie én een nieuwe bestemming voor de dagelijkse wandeling.

Eline en Merel, we zitten hier in jullie eigen park. Hoe is het idee voor dit park ontstaan?

Eline: Merel en ik zijn hier ongeveer gelijk komen wonen, vier jaar geleden alweer bijna. Toen was dit zo’n versteend pleintje, met van die prikkelbosjes. We dachten gelijk: toch zonde, dat het zo versteend is. Zeker omdat het echt een doorlooppleintje is: veel mensen lopen van en naar het Muiderpoortstation of de moskee. We werken allebei in de duurzaamheid, dus we vinden ook dat we de ruimte zo klimaatbestendig moeten inrichten.

Merel: We zijn eigenlijk gewoon gaan Googlen. We kwamen uit bij Park om de Hoek, onderdeel van de Gezonde Stad, allebei grotendeels gesubsidieerd vanuit de gemeente. We schreven een projectplannetje, hebben veel heen en weer gemaild, daar is een kleine twee jaar overheen gegaan. Maar uiteindelijk is het gelukt!

Eline: Park om de Hoek was heel prettig om mee samen te werken – zij begeleidden ons als groep bewoners in dit project. Zij hielpen bij het contact met de gemeente, maar bijvoorbeeld ook in het proces om tot een gezamenlijk idee te komen, gedragen door alle betrokken bewoners en afgestemd met het bestemmingsplan. Zij hebben ook geholpen om budget te zoeken, wat uiteindelijk resulteerde in voor financiering vanuit het stadsdeel.

Hebben jullie veel steun gekregen uit de rest van de buurt?

Eline: Ja, je kunt hier natuurlijk ook niet echt tegen zijn. Het leuke is dat er vanuit verschillende VVE’s mensen hebben meegeholpen. Het is echt gedragen door mensen vanuit de verschillende panden rondom het park.

Merel: We hebben ook twee bewonersbijeenkomsten gehad. De eerste bijeenkomst was heel leuk. Een brainstorm: waar denk je aan als je aan het plein denkt, wat is je ideaalplaatje? Daar is toen een ontwerper mee aan de slag gegaan, die heeft een eerste schets gemaakt en is vervolgens gaan kijken wat er mogelijk is – ook praktisch, qua leidingen bijvoorbeeld.

Hoe was die praktische kant, het aanleggen van het park? Hebben jullie nog een ceremoniële eerste tegel uit de grond gehaald?

Eline: Dat niet, maar we hebben wel een plantdag georganiseerd, waarbij bewoners de plantjes konden planten. Toen is ook de perenboom geplaatst, die is gesponsord door Studio Jux, een duurzaam kledingmerk dat hier in de buurt is gevestigd met het kantoor.

Merel: De aanleg duurde ongeveer twee maanden. We waren nog wat vertraagd door vorst, maar in februari 2019 begonnen ze met aanleggen, en in april was het ongeveer af. Uiteindelijk zijn er elf bomen geplant!

En toen was er de feestelijke opening. Hoe was het om bij jullie eigen park te staan?

Eline: Het was een beetje zoals je eigen verjaardag, haha! Een mooie sfeer met een aardige mix aan mensen uit de buurt. En alle credits aan Jos Zandvliet en Septimia Kuhlmann van Stichting Accu – zij hebben vogelhuisjes met de kinderen gemaakt (waar dit jaar al het eerste ei in is gevonden!), geschminkt, er werd gesjoeld en ze maakten muziek. Het was een mooie co-creatie.

Wat zijn tot nu toe de leukste momenten in het parkje, nu het af is?

Merel: Het leukste vind ik het als er kinderen aan het spelen zijn. Eerst was er op dit pleintje een heel naar randje, en het ligt nog wel tegenover een kinderdagverblijf! Nu zitten hier gewoon lekker kinderen te spelen – het is echt veel leuker en gezelliger. Als ik dat zie, dan ben ik echt een blij ei.

Eline: Ik moet me soms inhouden om niet naar het raam te lopen om te gluren. Het is heel leuk om te zien dat de buurman van hierboven, als hij terugkomt van zijn rondje door de buurt, daar minutenlang naar de paarse bloemen staat te kijken en daarna wat afval opruimt.  Dat is wel echt wat we in gedachten hadden: groen waar de hele buurt van geniet.

Hebben jullie nog tips voor andere zelfparkbouwers?

Eline: Gewoon doen; actie!

Merel: Niet gauw opgeven, gewoon door blijven vragen. En: hou het positief, ook in de communicatie. Dat stimuleert iedereen om er z’n best voor te doen.

 

Park Minahassa ligt in het autovrije deel van de Minahassastraat, tussen de Toministraat en de Palembangstraat, in Amsterdam Oost.

Wil je ook meer groen in je buurt? Kijk dan op http://parkomdehoek.nl